Tandställning

En ärlig guide till tandställningar

Välkommen till vår tandställningsvärld: All About Smiles. Här har vi samlat information om tandställningar och de bästa tandläkarna i Sverige – för att ge dig möjligheten att få bästa möjliga start på din resa mot ett vackert leende med hjälp av tandställning. 

Vi tror på att en tandställning alltid bör planeras med en erfaren tandläkare. Om du vill få en konsultation och ett samtal med en pålitlig tandläkare så kan du boka det direkt på sidan, eller så kan du börja med att läsa vidare.
smilende kvinde med lige tænder

Få en konsultation

På våra moderna kliniker med sin fantastiska personal kan vi hjälpa dig över hela landet. 

Fyll i din information i formuläret så kan vi ringa upp dig och prata om just dina behov, och berätta mer om möjligheterna för en osynlig tandställning.

Transformativa resultat

Möt människorna vars liv ändrats till det bättre med hjälp av genomskinlig tandreglering.

Se alla våra videor på vår YouTube Channel.

Se Lines Smile Story.

Se Mortens Smile Story.

Tandställningsguide – innehållsförteckning

I Sverige erbjuds man gratis tandvård inom Folktandvården till och med det år man fyller 23, och genom den kan man få rätat ut sneda eller ojämna tänder när man är ung. Men det är långt ifrån alla som är nöjda med det, och många avvisas med motiveringen att deras sneda tänder är en rent kosmetisk fråga. Därför görs inget av det, vilket hindrar dig från att få det vackra leendet du vill ha och förtjänar. Som ett resultat av det finns det ett ökande antal äldre tonåringar och vuxna som letar efter möjligheter för att få rakare tänder. Vi samarbetar med tandläkare i alla större städer i Sverige (Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala) och du kan boka tid till en konsultation här. Om vi inte finns i din stad än, skriv till oss! Så kontaktar vi dig när vi är på plats.

Vad är en tandställning?

En tandställning kan definieras som: något som justerar och flyttar tänderna till rätt position i förhållande till en persons bett med hjälp av extern kraft och tryck över tid. Om du har sneda eller olyckligt placerade tänder så kan de justeras. Inte bara rent kosmetiskt för ditt utseende, men först och främst för din hälsa.

I grunden syftar en tandställning till att förbättra tandhälsan genom att korrigera sneda tänder, underbett, överbett, korsbett, gluggar mellan tänderna, räta ut sneda framtänder och andra fel på tänderna och käken. Varje år påbörjar miljontals människor behandlingar med Invisalign, ClearCorrect eller andra populära märken – snabbt och effektivt.

De tekniska framstegen inom tandställningar och innovativa behandlingar sker med stormsteg. Vi har skrivit den här guiden till tandställningar för att ge dig den viktigaste informationen och hjälpa dig på vägen mot att få ditt drömleende – det perfekta leendet. Läs mer om vår teknik här.

Vad är fördelarna med att reglera tänderna med en genomskinlig tandställning?

usynlige skinner clearcorrect
Det finns många fördelar med att ha fina, sunda och raka tänder. Det kan vara svårt att få rent mellan sneda tänder, och det kan resultera både hål i tänderna och ett flertal tandköttssjukdomar.

Raka tänder förbättrar tandköttets hälsa och skapar ett starkt skydd mot tandlossning. Raka tänder hjälper dig också att tugga maten ordentligt, vilket är viktigt för en välfungerande matsmältning. Dessutom förbättrar raka tänder ansiktets utseende genom att lyfta munnen uppåt, vilket gör att huden ser fastare och yngre ut.

Tandställning med osynliga skenor – diskret och bekvämt

Många bär på en önskan om fina, vita och raka tänder i ett symmetriskt ansikte. Raka tänder ökar inte bara självförtroendet – de är också enklare att hålla rena. Tyvärr får många unga människor inte sina tänder uträtade, för behandlingen anses inte vara kliniskt nödvändig utan enbart kosmetisk, eller för att de helt enkelt tycker det är för pinsamt att ha en synlig tandställning när de är tonåringar.

De tandläkare som All About Smiles samarbetar med är högt specialiserade och bland de bästa i Sverige, och de använder sig av den senaste tekniken och de nyaste innovationerna när det kommer till tandställningar. Det finns olika slags aligners – eller osynliga tandställningar – men gemensamt för alla våra tandläkare och kliniker är att de använder sig av genomskinliga tandställningar. Tandställningar som Invisalign, ClearCorrect och andra ledande märken kan gradvis flytta dina tänder till den optimala positionen. En av alla fördelarna är att en genomskinlig tandställning är mindre synlig – och den byts oftast ut ungefär varannan vecka. Och så kan man ta ur sin genomskinliga aligner, eftersom det är en avtagbar tandställning, för att äta och borsta tänderna, vilket ger en betydligt bättre munhygien än om man har en traditionell ”metalltandställning”.

Ett vackert och harmoniskt leende

kvinde med lige tænder og usynlige bøjler
Våra duktiga tandläkare kan justera din tandställning så att du får ett vackert och harmoniskt leende. De osynliga skenorna passar bra för att rätta till tättsittande tänder, stora gluggar mellan tänderna eller asymmetriska tänder – allt efter din mun och dina behov.

Det finns många fördelar:

 

  • Säker och välbeprövad metod
  • Estetiskt och diskret med genomskinlig tandställning
  • De avtagbara skenorna gör det enkelt att borsta tänderna och upprätthålla en god tandhygien
  • Skenorna blir specialtillverkade och anpassas efter dina tänder
  • Inga fler irriterande metalltandställningar och färre kontrollbesök
  • Inga talproblem eller ändringar i kosten som när man har en fast tandställning
  • Skonsamt – färre störningsmoment som irriterat tandkött, tunga eller kinder

Vilka möjligheter och behandlingsalternativ finns med tandställningar?

För att komma i gång med en tandställning bör du söka upp en tandläkare och få påbörjat en tandregleringsbehandling. All About Smiles samarbetar endast med de ledande tandläkarna i Svergie. Invisalign kan, precis som ClearCorrect eller en annan aligner, hjälpa dig att få ett bra resultat.

Vad är skillnaden mellan en tandregleringsspecialist och en tandläkare?

En tandregleringsspecialist är en utbildad tandläkare som dessutom har fullfört en specialutbildning i ortodonti: tandreglering. En tandregleringsspecialist fokuserar specifikt på problem som är relaterade till att justera tänder och käkar. Ortodonti är en specialinriktning inom tandvården som fokuserar på att förebygga och korrigera sneda eller utstående tänder. Kort sagt, det handlar om tandreglering. En ortodontisk behandling kan ofta vara avgörande för patienter som har sneda tänder. Sneda tänder påverkar inte bara ditt utseende. Genom att säkerställa att tänderna möts korrekt när man biter ihop så säkerställer man en bättre tandhygien och minskar risken för skador på tänderna. Både tandläkare och tandregleringsspecialister är läkare som arbetar med tänder och tandkött, även om tandläkare fokuserar på mer allmänna tandbehandlingar så som rotfyllningar, kronor och tandbryggor.

Hur lång tid tar en behandling med tandställning?

Behandlingstiderna varierar ganska rejält beroende på dina tänder, din käke och din tandhistorik. Typiskt sett tar en behandling med en genomskinlig tandställning runt 12–18 månader. Om det är bara kosmetiskt kan det ta under ett år. De tandläkare vi samarbetar börjar alltid en konsultation och en grundlig undersökning där du får alla detaljer – inklusive kostnad och tidsuppskattning. 

Vilka är de mest populära tandställningarna?

Hos All About Smiles använder vi oss av genomskinliga tandställningar. Du kan läsa mer om genomskinliga tandställningar här.

De största tillverkarna av genomskinliga tandställningar är Invisalign och ClearCorrect. En genomskinlig tandställning är klar och avtagbar. Eftersom den är nästan osynligt blir den alltmer populär hos både tonåringar och vuxna. Eftersom de genomskinliga tandställningarna inte sitter fast på tänderna – som traditionella tandställningar – ska de regelbundet kontrolleras och bytas ut för att säkerställa att de rätar ut dina tänder korrekt. Bland de mer traditionella tandställningsvarianterna kan man nämna:

Traditionell tandställning

Traditionelle bøjler
Den traditionella tandställningen är den som de flesta känner till. Den består av små metallbeslag som limmas fast på tänderna och sitter ihop med varandra med en tunn ståltråd. De kan därefter justeras individuellt för att flytta tänderna på plats. 

Osynlig invändig tandställning

Indvendige bøjler
En osynlig invändig tandställning är tillverkad av samma komponenter som den traditionella metalltandställningen. Den enda skillnaden är att den sitter fast på baksidan av tänderna, så den inte är lika synlig när du ler eller äter. Precis som en konventionell tandställning består den av metallbeslag och en tråd som lägger ett lätt tryck på tänderna över tid, till det att de är tillrättade. En osynlig invändig tandställning behöver spännas manuellt med några få veckors mellanrum för att hålla tänderna i rörelse mot rätt position.

Keramisk tandställning

Keramiske bøjler
En keramisk tandställning består i stort sett av samma komponenter som en metalltandställning. Men i stället för att använda grå eller silverfärgade beslag och tråd är delarna genomskinliga eller tandfärgade. Det gör att den är avsevärt mer diskret än den allmänt kända metalltandställningen, och därmed är den ett mer attraktivt alternativ för den som bryr sig mycket om sitt utseende.

Självjusterande tandställning

Selvjusterende tandbøjler
En självjusterande tandställning (även känd som en Damon-tandställning) består av metallbeslag och ståltråd – som en traditionell tandställning. I motsats till de gummiband som en traditionell metalltandställning använder så har den en fjädring som håller ståltråden på plats.

Vad för fördelar finns det med en avtagbar tandställning?

Med en avtagbar tandställning slipper du att få matrester i tänderna och du slipper problemen med att upprätthålla en god munhygien. Du tar nämligen ur tandställningen när du ska borsta tänderna, och det hjälper dig att hålla tänderna friska eftersom din tandborstning inte påverkas av din avtagbara och osynliga tandställning.
 
Du ska ta ur tandskenorna varje gång du äter eller dricker något annat än kallt vatten ¬¬– och det innebär också att du under eller efter en måltid inte störs av mat som satt sig i tandställningen. Du bör bära dina tandskenor 22 timmar om dagen. De genomskinliga skenorna är svåra att se med blotta ögat, men om du är obekväm med ditt leende under tiden tänderna rätas ur, kan du ta av skenorna i kortare perioder, till exempel när du ska vara med på bild.

Kan man ha tandställning oavsett ålder? Vad är rätt ålder för att ha tandställning?

Oavsett om du är 16 eller 60 så finns det en tandställning som passar din ålder. Den enda förutsättningen är att ditt tandkött inte är för svagt, eftersom en tandställning lägger extra tryck på tänderna och tandköttet. Att få räta tänder är viktigt, inte bara för att det ser bra ut och du känner dig bekväm med det, men också för att du får en bättre tandhälsa och undgår tandproblem och komplikationer på grund av sneda tänder. Vi lever i en tid där raka tänder associeras med skönhet och framgång. Skönhet betyder symmetri – och ett symmetriskt ansikte är tilltalande. Ofta skippar tonåringar tyvärr tandställningar när de är just i tonåren, även om de kanske har ett behandlingsbehov. Alla tänder är olika, så det är viktigt att konsultera en erfaren tandläkare för att få en framgångsrik behandling med en tandställning.
Är All About Smiles för dig?
Boka konsultation hos en av våra tandläkare
Boka en tid

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram