29.10.2021

Hur genomskinliga skenor rätar ut dina tänder

Genomskinliga skenor är en av de mest populära ortodontiska behandlingarna, men hur fungerar de egentligen för att räta ut sneda tänder? Fortsätt läsa så får du veta.

Vad är genomskinliga skenor?

Genomskinliga skenor är specialtillverkade osynliga tandställningar som patienterna har på sig och som allt eftersom rätar upp tänderna.

Det som är mest lockande med genomskinliga skenor är att de är avtagbara, bekväma och i princip osynliga – något som gör dem särskilt attraktiva för den som bryr sig mycket om sitt utseende.

Till skillnad från traditionella metalltandställningar så är genomskinliga skenor gjutna för att täcka hela tanden, och därför behöver de tas ur när man äter, dricker och borstar tänderna.

Vilka tandproblem kan de behandla?

Genomskinliga skenor kan faktiskt behandla förvånansvärt många tandproblem, till exempel:

 • Hopträngda tänder
 • Sneda tänder
 • Överbett
 • Underbett
 • Gluggar mellan tänder
 • Öppet bett

Om genomskinliga skenor är en effektiv behandling beror helt på hur allvarliga ovanstående problem är. En licensierad tandläkare eller ortodontist kan ge dig råd rörande detta. 

Vad är de tillverkade av?

Genomskinliga tandställningar är gjorda av plast, även om några marknadsledare har tagit fram mer sofistikerade tekniker som gör deras skenor mer bekväma, diskreta och effektiva än andra. ClearCorrect, till exempel, använder sig av den patenterade ClearQuarts™-tekniken för att tillverka sina skenor, som är överlägset bekväma och står emot fläckar och sprickor.

Hur fungerar en behandling med genomskinliga skenor?

Genomskinliga skenor fungerar genom att de lägger ett lätt tryck på dina tänder så att de över tid rätar ut sig. Trycket rör sig från tanden genom tandrötterna till käkbenet, vilket tvingar tänderna att flytta sig till en bättre position. 

Patienten kommer ha på sig flera olika skenor under behandlingens gång, och antalet beror på hur allvarligt just deras fall är. Man behöver ha i skenorna 22 timmar om dagen för att det ska vara effektivt. De får bara tas ut för att äta, borsta tänderna och flossa.

Hur rätar genomskinliga skenor ut tänderna?

Det finns ett antal olika sätt på vilka genomskinliga skenor rätar ut tänderna. 

Knappar

”Knappar” är små tandfärgade bulor av kompositmaterial som din tandläkare eller ortodontist fäster på dina tänder under behandlingen. De hjälper skenorna greppa tag om tänderna och sätta tryck på dem så att de flyttar sig i rätt riktning. 

Gummiband

I vissa fall behöver behandlingen med genomskinliga skenor gummiband – ett litet gummiband som fäster samman över- och undertänderna. De krokas oftast fast i skenorna eller i knappar på tänderna, och de är riktigt effektiva när det kommer till att balansera ditt bett. 

Hur lång tid tar det för genomskinliga skenor att räta ut tänder?

Resultat visar att genomskinliga skenor kan räta ut tänder upp till 50 % snabbare än en vanlig metalltandställning. Men exakt hur lång tid som behandlingen tar beror på hur allvarligt bettfelet är.

Varje nytt set skenor kommer flytta dina tänder en liten bit innan du går vidare till nästa set skenor, ungefär var annan eller var tredje vecka, allt efter ett schema du lägger upp med din tandläkare. Det här betyder att om bara några få av dina tänder är lite sneda så kan behandlingen kanske bara ta sex månader (så länge som du har på skenorna enligt schemat). Men för patienter med mer komplexa bettfel kan behandlingen ta upp till två år – eller längre.

Det är värt att notera att om du inte har på skenorna under de 22 föreskrivna timmarna varje dag så kommer behandlingen ta längre tid och vara mindre effektiv. Även om det här kan kännas som ett stort åtagande så kan du börja se resultat redan efter 4–6 veckors behandling. 

Hur står sig genomskinliga skenor i förhållande till vanliga tandställningar?

Både vanliga tandställningar och genomskinliga skenor är riktigt bra alternativ för att få ett rakare leende och bättre munhälsa. Men båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Vanlig tandställning

Fördelarna

 • Kan vara mer lämpade för att åtgärda allvarliga bettfel (även om det helt beror på det individuella fallet)
 • Bäraren kan borsta tänderna och äta utan att ta ur dem

Nackdelarna

 • Är inte diskreta och kan göra bäraren osäker på sitt utseende
 • Kan vara obekväma på grund av friktionen mellan ställningen och metalltråden
 • Kan inte tas ur
 • Gör det svårt att borsta tänderna ordentligt – mat fastnar lätt i den
 • Tar ofta längre tid än genomskinliga skenor innan de ger effekt
 • Kräver regelbundna, och ibland akuta, besök hos tandläkaren eller ortodontisten

Genomskinliga skenor

Fördelarna

 • Är näst intill osynliga för blotta ögat
 • Kan tas ur för att äta, dricka, borsta och flossa
 • Är bekväma jämfört med en vanlig tandställning
 • Kan öka munhälsan genom att uppmuntra till bättre tandhygien 

Nackdelarna

 • Kräver att du borstar tänderna varje gång du ätit eller druckit något
 • Kan vara dyra beroende på hur ditt bettfel ser ut

När allt kommer omkring finns det inte någon en-passar-alla-lösning för ortodontiska behandlingar eftersom allas tänder är olika. Vi rekommenderar dig alltid att prata med en expert för att ta reda på vilken variant som passar bäst för dig. 

Hur kan jag få en behandling med genomskinliga skenor?

Det är av yttersta vikt att du pratar med en registrerad tandläkare eller ortodontist innan du bestämmer dig för genomskinliga skenor. Genom att göra det så säkrar du att du har fått all information och är på rätt bana för att få den mest lämpliga behandlingen i ditt fall. Varför inte besöka vår hemsida för att boka ett möte med en av våra tandexperter?

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram