Hur kan jag boka tid för skanning?

contact

Det är enkelt: online eller personligen på någon av våra kliniker. Boka en tid här

Vad är Clear Correct genomskinliga skenor?

info

Med Clear Corrects genomskinliga skenor kan du reglera dina tänder till rätt position, utan att personer runt omkring dig märker av det. Vår behandling består nämligen av en uppsättning genomskinliga bettskenor, som är exakt anpassade till dina tänder. De flyttar långsamt tänderna i rätt position. Du bär bettskenan 22 timmar om dagen, och byter ut den mot en ny skena varannan vecka. Personerna i din omgivning kommer knappt att märka av när du bär skenan och eftersom du kan ta ut skenan – kan du äta och dricka när som helst.

Gör tandreglering med genomskinliga skenor ont?

during-treatment

Det är normalt att känna av lite obehag när du börjar använda din första genomskinliga bettskena, eftersom dina tänder börjar röra på sig. Ibland kan det vara lite obehagligt att byta från en skena till nästa – men du kommer att vänja dig vid det med tiden. Vissa tycker att det hjälper att ta receptfri smärtstillande medicin under de första dagarna, när de har fått en ny skena. Kontakta din tandläkare om smärtan inte avtar.

Hur länge kommer behandlingen att pågå?

before-treatment

I genomsnitt ligger behandlingstiden på mellan tre och tolv månader för att reglera tänderna med genomskinliga skenor. Vissa fall kan behandlingen ta över ett år. Varje patient är unik och det beror helt enkelt på hur mycket tandreglering du har behov av. Din tandläkare kommer att kunna berätta hur lång tid din behandling sannolikt kommer att ta, efter att du har fått en intra-oral skanning eller har gjort ett avtryck av dina tänder.

Hur går tandregleringen till med genomskinliga skenor?

before-treatment

Behandlingen med genomskinliga skenor börjar med en konsultation med din tandläkare, för att säkerställa att tandreglering är en lämplig behandling för just dig. Om allt är ok kommer tandläkaren att göra en intra-oral skanning eller ta ett avtryck av dina tänder. På så vis kan din behandling börja planeras. När du och din tandläkare är nöjda med behandlingsplanen tar vi fram riktlinjerna och du kommer tillbaka för att prova dina färdiga genomskinliga skenor. Du kommer att träffa din tandläkare regelbundet tills behandlingen är avslutad. Din tandläkare kan också ordinera retainers efter avslutad tandregleringsbehandling för att hålla dina tänder i den slutliga önskade positionen. Retainers bärs vanligtvis i tre till sex månader.

Kan jag se hur mina tänder kommer att se ut innan jag går vidare?

before-treatment

Ja, tandläkaren kommer att kunna visa dig hur dina tänder kan komma se ut efter en avslutad tandregleringsbehandling, efter att ha utfört en intra-oral skanning eller gjort ett avtryck.

Hur snart kan jag få genomskinliga skenor?

before-treatment

Nästa tillgängliga tid för genomskinliga skenor beror helt på vilket tandläkarmottagning du väljer. Men vi strävar efter att träffa dig så snart vi kan. Efter ditt första möte kan du förvänta dig att få dina genomskinliga skenor inom två till tre veckor.

Hur kännas det att bära skenorna?

before-treatment

Det är ganska vanligt att uppleva viss ömhet eller överkänslighet under de första dagarna när du bär en ny skena. Men ju längre du bär skenan, desto bekvämare blir den att ha på. Sår och irritation kan uppstå naturligt, men försvinner inom några dagar utan medicinsk hjälp. Du kan också uppleva en tillfällig ökning av saliv eller torrhet i munnen. ClearCorrects tandskenor är bland de mest bekväma i branschen. I likhet med traditionell tandställning, kan skenorna orsaka onödigt obehag om bytet till nästa skena sker för tidigt. ClearCorrects skenor använder ett unikt system som skapar balans mellan din komfort och behandlingstid.

Vad är de genomskinliga skenorna tillverkade av?

before-treatment

ClearCorrects skenor är tillverkade av en särskild typ av plast som är speciellt framtagen för ClearCorrect. Det är ett unikt material som ger en perfekt balans mellan styrka och elasticitet. Det lätta, ihållande trycket som skenorna ger är tillräckligt för effektiva ortodontiska resultat – utan onödigt obehag för patienten.

Våra produkter är tillverkade av en egenutvecklad termoformad termoplast, som kombinerar egenskaperna hos flexibla och hårda hartser i en flerskiktsfilm. Materialet har mekaniska egenskaper och det är specialutvecklat för de unika kraven som ställs på tandskenor så att skenorna kan stå emot sprickor, får lägre initialkraft, mer fasthet och håller sin styrka längre – dessutom får patienten en mer exakt passform jämfört med egenskaperna hos andra hartser som används i andra skenor (t ex PET); Samtidigt bibehålls den optiska klarheten och biokompatibilitet som förväntas för en oral tandvårdsprodukt.

Innehåller skenorna BPA, ftalater eller CMR?

before-treatment

Nej. ClearCorrects skenor och retainers är tillverkade av material som inte innehåller bisfenol A (BPA), ftalater eller något av de material som är kända för att vara cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska ämnen.

Är tandreglering med genomskinliga skenor lämplig om jag är gravid eller ammar?

before-treatment

ClearCorrects skenor och retainers är fria från skadliga kemikalier och utgör ingen betydande risk för din hälsa. Det är dock upp till dig och din läkare att avgöra om behandlingen är lämplig för dig och ditt barn under din graviditet.

Behöver jag några sprutor?

info

Det är osannolikt att du behöver några sprutor som en del av din behandling med genomskinliga skenor. Den enda gången du kan behöva lokalbedövning är om du skulle behöva behandling för att förbättra din munhälsa före tandregleringen, till exempel vid en fyllning.

Hur många möten behöver jag?

info

Det är din tandläkare och längden på din tandregleringsbehandling som avgör hur många möten du behöver. I allmänhet försöker vi hålla så få möten som möjligt för att minimera inverkan på ditt liv. Du kan förvänta dig ett möte för att avgöra om genomskinliga skenor är en lämplig behandling för just dig. Vidare behövs en intra-oral skanning eller ett avtryck av dina tänder och ett möte där du provar skenorna när de väl är tillgängliga samt regelbundna kontroller för att säkerställa framsteg – under tiden du är på din behandlingsresa.

Vad är en utfyllnad?

info

Om din tandläkare anser det nödvändigt kommer du att få utfyllnader på dina skenor under behandlingen. Det är små tandfärgade utbuktningar som skapas av kompositharts (samma material som vi använder för fyllningar i tänderna). De är lätta att placera och de skapar tryck på tänderna, något som hjälper skenan att reglera tänderna till rätt plats. Utfyllnaderna tas bort i slutet av din behandling.

Var kommer utfyllnaderna att sitta?

info

Om din tandläkare rekommenderar utfyllnader under din tandregleringsbehandling, kommer hen att visa dig var dessa kommer att sitta när ni genomgår din behandlingsplan. De kommer att placeras strategiskt på tänderna för att din tandreglering ska få så bra resultat som möjligt. 

Kommer jag att läspa när jag bär skenan?

info

Det finns en chans att enstaka läspljud kan uppstå precis i början av din behandling med genomskinliga skenor. Förändringar i uttal kan uppstå med alla typer av tandbehandlingar, men uttalet återgår till det normala när du väl har anpassat dig till att bära den genomskinliga skenan.

Hur lång tid åt gången behöver jag bära skenan?

info

Du bör bära din skena i cirka 22 timmar om dagen. Den genomskinliga skenan ska tas bort när du äter eller dricker något annat än vatten. När du väl har ätit klart bör du borsta tänderna, skölja av din skena och sedan sätta tillbaka den. 

Kan jag bleka tänderna?

info

Du kan bleka tänderna efter att du har slutfört din behandling med de genomskinliga skenorna. Blekningsgelé, så kallad whitening gel, bör endast användas efter konsultation med en registrerad tandläkare. Tala med din tandläkare om det är något du är intresserad av.

Vem ska jag träffa under behandlingen?

info

Under din behandling med genomskinliga bettskenor kommer du att träffa en registrerad tandläkare, hen kommer att följa din behandling. Du kan också träffa en behandlingskoordinator eller hygienist, som kan svara på alla frågor du har om tandreglering. 

Kan jag äta och dricka med skenorna?

during-treatment

Till skillnad från traditionell tandställning kan du äta precis vad du vill. Se bara till att du tar ut din skena innan du ska äta. När du väl har ätit färdigt bör du borsta tänderna och använda tandtråd. Skölj sedan av skenan och placera den på tänderna igen. När det kommer till dryck rekommenderas det inte att dricka något annat än kallt vatten, i alla fall inte så länge du bär skenan. Varm dryck kan skada skenan och andra drycker kan bidra till karies och fläckar på tänderna. Om du ska dricka något annat än kallt vatten bör du ta ut din skena.

Vad är interproximal reduktion?

info

Interproximal reduktion (IPR) är ibland nödvändig vid tandreglering för att ge mer utrymme för tänderna att flytta på sig. Det innebär att din tandläkare tar bort små delar av emaljen från tändernas sidor för att skapa utrymme, vilket gör att tänderna kan flytta på sig.

Hur ofta behöver jag byta min skena?

info

Du kommer att behöva byta skena varje till varannan vecka. Hur ofta du behöver byta bestäms av din tandläkare.

Hur många skenor får jag?

info

Behandlingsbehovet skiljer sig åt från patient till patient, men oftast får man mellan 10 och 20 uppsättningar av bettskenor under behandlingen. Din tandläkare kan också ordinera retainers i slutet av behandlingen för att förhindra att dina tänder flyttar på sig.

Hur ska jag tänka kring munhygien under min behandling?

info

God munhygien är mycket viktigt vid behandling med genomskinliga skenor. Du bör borsta tänderna och använda tandtråd som vanligt, enligt din tandläkares rekommendation. Du bör också borsta tänderna efter att ha ätit och innan du byter skena samt hålla själva skenorna rena, genom att borsta dem under kallt vatten med en mjuk tandborste (använd inte slipande tandkräm eller liknande på dina skenor).

Vad ska jag förvänta mig under behandlingen?

during-treatment

Även om det är generellt inte är smärtsamt att bära din genomskinliga bettskena kommer det att uppstå korta perioder – dagar inte veckor – då din nya skena kan skapa en obekväm känsla runt tänderna. Förvänta dig att personer du möter kan titta på dina tänder och fråga: "Vad har du på tänderna?" Rent naturligt kommer ditt "bett" också att kännas annorlunda ibland – eftersom tänderna regleras och flyttar på sig. I början kan läspljud uppstå, men innan du vet ordet av så har du vant dig vid att prata med bettskena på. Om tandläkaren anser det nödvändigt kan skenorna ha utfyllnader, dessa hjälper till att reglera tänderna.

Är det svårt att hålla skenorna rena? Hur rengör jag dem?

info

Nej, det är enkelt att hålla skenorna rena – men det är fortfarande viktigt med en god munhygien. Om du inte sköter din munhygien kan periodontal sjukdom, avkalkning (permanenta tecken på tänderna) eller inflammation i tandköttet uppstå. De flesta bettskenor som finns idag kan rengöras med en tandborste och kallt vatten. En icke-slipande tandkräm kan också användas. När du får dina skenor skickar vi även med vår slitage- och skötselguide.

Vad är en retainer?

info

En retainer förhindrar dina tänder att flytta på sig, efter att behandlingen är klar och dina tänder är raka. Du kan ha en avtagbar retainer i form av en nattskena, som till stor del liknar de genomskinliga bettskenorna du är van vid, men som du endast bär på natten. Du kan också ha en fast retainer. Det är en diskret metalltråd på baksidan av dina tänder som håller tänderna på plats. Du och din tandläkare avgör om det behövs en retainer och i så fall vilken typ av retainer som passar bäst för dig.

Kan mina tänder flytta på sig igen efter behandlingen är avslutad?

after-treatment

Om du inte bär dina retainers är det möjligt att dina tänder kan flytta på sig efter behandlingen är avslutad. Om du tappar dina retainers eller om de går sönder – bör du kontakta din tandläkare snarast möjligt.

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram