19.01.2022

Vad är en självligerande tandställning? Pris, teknik, fördelar & nackdelar

Med så många olika slags tandställningar som det finns tillgängligt idag kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst för dig. Självligerandetandställningar är ett relativt populärt val för personer som vill ha rakare tänder och de är en mer avancerad variant av den vanliga tandställningen.

Men hur fungerar en självligerande tandställning? Vad kostar de? Och erbjuder de några speciella fördelar?

Vad är en självligerandetandställning?

Självligerandetandställningar (även kända som Damon-tandställningar) består av fästen och trådar i metall, likt en vanlig tandställning. De har en fjädrad lucka som håller en bågtråd i metall på plats, till skillnad från gummibanden som används i en traditionell tandställning.

Den här designen skapar en mer enhetlig look som inte är lika klumpig och färgglad som vanliga tandställningar. Självligerandefästen går också att få i en genomskinlig färg, vilket kan öka dess diskretion ännu mer.

Hur fungerar självligerande tandställningar?

självligerande tandställning

Precis som vanliga metalltandställningar så fungerar självligerande tandställningar genom att de lägger ett lätt tryck på tänderna för att flytta dem över tid. Den glidande mekanismen i tandställningen reagerar på hur tänderna rör sig och guidar dem mot den önskade positionen. Den avancerade tekniken innebär att självligerande tandställningar behöver färre justeringar än vanliga tandställningar. De behöver dock ändå justeras då och då av en tandläkare eller en tandregleringsspecialist, som även kan ersätta eller justera bågtråden under behandlingens lopp.

Vilka problem kan självligerande tandställningar åtgärda?

Eftersom de är så pass lika vanliga tandställningar, kan självligerandetandställning i allmänhet åtgärda de flesta slags bettfel, inklusive:

 • Trångställda tänder
 • Sneda tänder
 • Överbett
 • Underbett
 • Gluggar mellan tänder (Diastema)
 • Öppet bett

Det är dock värt att notera att en självligerandetandställning kanske inte är det bästa behandlingsalternativet för dig, eftersom det finns många faktorer som påverkar hur lämpligt det är för en patient. Du bör prata med en tandläkare för att avgöra om en självligerande tandställning passar dig eller inte. 

Hur mycket kostar en självligerande tandställning?

Självligerandetandställningar kostar i allmänhet ungefär lika mycket som en vanlig tandställning, mellan 20 000 och 55 000 kronor. Att kostnaden är så pass snarlik beror på att tekniken som används är väldigt lik i de olika behandlingsformerna. självligerandetandställningar kräver färre tandläkarbesök vilket balanserar kostnaden gentemot den något dyrare tekniken.

Däremot är det värt att uppmärksamma att priset kan öka om patienten vill ha genomskinliga komponenter i stället för de metallfärgade.

Om det är ett något du oroar dig över, kan du boka ett besök hos en experttandläkare eller tandregleringsspecialist som kan ge dig råd rörande olika finansieringsalternativ. Om diskretion är din huvudprioritet så kanske du också vill undersöka genomskinliga tandskenor som ett alternativ.

Gör en självligerandetandställning ont?

Som de flesta slags ortodontiska behandlingar kan en självligerandetandställning orsaka obehag i början eller när den spänts, men den smärtan försvinner vanligtvis efter några dagar när din mun anpassat sig.

Mjukdelarna i munnen kan också skava mot metalldelarna på tandställningen då och då, vilket kan orsaka smärta, obehag och sår.

Vad är fördelarna och nackdelarna med självligerandetandställningar?

Fördelar

 • Färre färger och komponenter gör dem mer diskreta än traditionella tandställningar
 • Genomskinliga alternativ finns för ytterligare diskretion
 • Mindre fästen som kan vara mer bekväma för bäraren
 • Färre besök hos tandläkaren eller tandregleringsspecialisten under behandlingen
 • Enklare att rengöra eftersom de inte har ligaturer (gummiband)
 • Bäraren kan tycka de är mindre obehagliga att ha på sig än en vanlig tandställning eftersom kanterna är jämnare

Nackdelar

 • Kan kosta mer än vanliga tandställningar när det kommer till komplexa fall
 • Kan kosta mer om bärare vill ha genomskinliga komponenter
 • Låsningsmekanismen kan fastna eller gå sönder, vilket kräver att den repareras eller byts ut. Det förlänger behandlingstiden
 • Metallkomponenter kan skava mot munnens mjukdelar vilket kan vara obekvämt eller ge upphov till sår

Vad för alternativ finns det till självligerandetandställningar?

Det finns många alternativ till självligerandetandställningar, inklusive genomskinliga skenor, invändiga tandställningar och keramiska tandställningar. En variant kan vara mer lämplig i ditt fall än en annan, så det är bäst att du pratar med en tandläkare innan du tar ett beslut.

Är en självligerande tandställning rätt för mig?

En självligerande tandställning kan vara ett bra alternativ om du vill ha en tandreglering till ett överkomligt pris som är något mer diskret och bekväm än en vanlig tandställning. Det är dock inte säkert att en självligerandetandställning är det som är bäst i ditt fall, så du rekommenderas prata med en expert först. Varför inte boka ett besök hos lokal tandläkare? De kommer ge dig råd rörande de tillgängliga möjligheterna och ge dig en uppskattning av både behandlingslängden och kostnaden. 

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram