27.10.2021

7 saker du behöver veta innan du skaffar osynliga skenor

Tack vare deras diskreta utformning är osynliga tandställningar ett lockande alternativ för den som vill räta ut sina sneda eller ojämna tänder. Många tandläkare uppger att genomskinliga skenor nu är den föredragna behandlingsformen för upp till 80 % av patienterna.

Men hur vet du att de är rätt för dig? Här är några saker du ska överväga.

1. Du behöver ha dem på 22 timmar om dagen, 7 dagar i veckan

Genomskinliga skenor sitter inte fast på dina tänder som en vanlig metalltandställning, men de kräver fortfarande en viss uppoffring.


Osynliga tandställningar får bara tas ur för att äta och borsta tänderna. Om du inte har dem på den rekommenderade tiden så kan det resultera i en förlängd behandlingstid, och det skulle kunna få dina tänder att flytta sig tillbaka till sin ursprungliga position.
Samtidigt som många älskar att de kan ta ur tandställningen när de ska äta, så är det en del som även är lockade att ta ur dem vid sociala sammankomster. Att göra så kommer självklart att förlänga behandlingsförloppet och minska effektiviteten. Så om du inte kan ta alla de 22 timmarna är genomskinliga skenor kanske inte något för dig.

2. Du behöver borsta tänderna varje gång du ätit (även en liten fika!)

På tal om att äta så är det avgörande att du borstar tänderna direkt efter att du ätit när du har genomskinliga skenor.
Eftersom skenorna täcker alla tänderna så kan små bitar mat och bakterier fångas mellan plasten och tänderna. Det här är inte bara väldigt ohygieniskt, men kan även leda till håll i tänderna, plack i mängder och riktigt dålig andedräkt – tre saker som ingen som bryr sig om sin tandhälsa vill ha!


Om du gärna småäter, eller inte tror du klarar av att borsta tänderna och rengöra tandställningen flera gånger om dagen, så är kanske genomskinliga skenor kanske inte rätt.

3. Genomskinliga skenor kan bli missfärgade


Det är inte bara mat du behöver se upp med när det kommer till att ta hand om dina genomskinliga skenor. Dryck, som kaffe, te och rött vin, kan potentiellt sett missfärga din genomskinliga tandställning om du inte tar ur den innan du dricker.


Rökning är också riktigt dåligt, och det kan leda till både missfärgning och allmänt dålig munhälsa.


Vissa marknadsledare, som ClearCorrect, har tagit fram sina skenor med en förbättrad fläckresistent teknik. Oavsett, du får bäst odds att slippa missfärgningar genom att borsta tänderna efter varje måltid, fika eller dryck, och genom att i allmänhet undvika mat och dryck som riskerar att missfärga tänder.

4. I vissa fall kan en genomskinlig tandställning inte fixa ett överbett, korsbett eller underbett


Något av det viktigaste att tänka på när du funderar på genomskinliga skenor är huruvida de kan fixa ditt bettfel eller inte. I allmänhet orsakas bettfel av sneda tänder, vilket genomskinliga skenor kan fixa. Käkkirurgi kan dock krävas i vissa allvarliga fall där problemet ligger i käken. Det bästa sättet att ta reda på om genomskinliga skenor kan fixa ditt bettfel är att prata med en tandläkare eller en ortodontist – de kan ge dig råd och lägga fram de bästa alternativen. Du kan hitta en certifierad tandläkare eller ortodontist i ditt område genom att söka bland våra registrerade experter på All About Smiles.

5. De kan vara ganska dyra, men du betalar för fördelarna

Det är inte direkt en hemlighet att du innan du påbörjar en behandling med genomskinliga skenor måste veta om du har råd eller inte. Marknadsledare som ClearCorrect och Invisalign har tagit fram sina genomskinliga skenor med extremt sofistikerade tekniker, och det speglas i behandlingskostnaden.


Det är värt att tänka på att du får det du betalar för när det kommer till osynliga tandställningar. Generellt sett så har de dyrare alternativen en del fördelar, som överlägsen komfort, fläckresistens, att de är diskreta och att de står emot sprickor. Att välja en tandställning av högre kvalitet betyder att du sannolikt behöver spendera mindre på nya retainers för att ersätta de gamla, något som kan leda till höga utgifter senare.


Det är klart att kostnaden kommer bero på hur sneda dina tänder är, och på hur lång tid din behandling kommer pågå. Det bästa du kan göra är att prata med en registrerad tandläkare eller ortodontist, som då kan ge dig råd rörande de bästa alternativen för dig. Varför inte besöka All About Smiles och ta kontakt redan idag?

6. De är i allmänhet snabbare än vanliga tandställningar (och har en uppsjö andra fördelar!)


Generellt sett kan genomskinliga hängslen vara snabbare än vanliga hängslen vid uträtning av tänder (upp till 50 % snabbare i vissa fall!). Det beror självklart på om patienten följer instruktionerna och har i sina skenor 22 timmar om dagen.
Men det är inte den enda fördelen. Faktum är att genomskinliga skenor:

  • i stort sett är osynliga, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för den som bryr sig om sitt utseende,
  • kräver färre besök hos tandläkaren än vanliga metalltandställningar,
  • faktiskt är riktigt bekväma att ha på, tack vare deras ultratunna sammansättning,
  • kan hjälpa dig få vitare tänder genom att uppmuntra till bättre munhygien.

7. Det finns en massa olika ortodontiska behandlingar


Genomskinliga skenor är inte det enda alternativet för att fixa dina sneda tänder. Det finns gott om alternativ där ute som kan passa bra till din livsstil:

  • Om du inte har budgeten för genomskinliga skenor så är en traditionell metalltandställning ett billigt och effektivt alternativ.
  • Om du inte tror att du kan åta dig att ha på dig genomskinliga skenor 22 timmar varje dag, men ändå vill ha en diskret variant, så är en osynlig tandställning som sitter på baksidan av tänderna kanske ett bättre alternativ. I sådana fall fästs en metalltandställning på baksidan av dina tänder. En del föredrar den här varianten, eftersom det innebär att de inte behöver ta ur tandställningen när de ska äta eller borsta tänderna.


Hos All About Smiles rekommenderar vi alltid att prata med en certifierad tandläkare eller ortodontist innan du bestämmer dig för vilken behandling som passar bäst för dig. Varför inte hitta en expert nära dig genom att söka på vår hemsida?

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram