05.01.2022

Vad är en invändig tandställning? Pris, fördelar & nackdelar

En tandställning är oftast standard inom tandreglering för de som vill ha rakare tänder. Men som med så många olika slags tandställningar att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken som passar dig bäst.

Många tycker inte om hur en vanlig tandställning ser ut, och den har fått smeknamnet ’tågräls’ tack vare sin klumpiga och metalliska look. För sådana personer kan en invändig tandställning vara ett attraktivt alternativ, eftersom de sitter bakom tänderna och inte är synliga för andra.

Vad är invändiga tandställningar?

Lingual braces

Invändiga tandställningar består av samma komponenter som traditionella tandställningar. Den enda skillnaden är att de sitter fast på baksidan av dina tänder, så att de inte syns när du ler eller äter. Precis som vanliga tandställningar består de av metallfästen och trådar, vilka över tid sätter ett lätt tryck på tänderna tills de är raka. Invändiga tandställningar behöver spännas manuellt med några veckors mellanrum för att fortsätta flytta på tänderna till bästa position.

De finns två slags invändiga tandställningar:

 • ’Social’ invändig tandställning

Den här tandställningen fokusera på de främre sex till åtta tänderna (på engelska kallade ’the social six’). Den passar bra för att åtgärda mindre gluggar mellan framtänderna.

 • Standard invändig tandställning

Den här är lämplig för trångställda tänder, gluggar eller sneda tänder och är designad för att jämna ut hela tandraden.

Vilka problem kan invändiga tandställningar åtgärda?

Invändiga tandställningar kan åtgärda de flesta vanliga bettfelen, inklusive:

 • Trångställda tänder
 • Sneda tänder
 • Överbett
 • Underbett
 • Gluggar mellan tänder
 • Öppet bett

Men hur lämpliga de är för de olika felen beror helt och hållet på den individuella patients fall. Det enda sättet att ta reda på om en invändig tandställning passar dig är att prata med en registrerad tandläkare.

Hur mycket kostar invändiga tandställningar?

Invändiga tandställningar kan kosta allt mellan 17 000 och 90 000+ kronor. Kostnaden för en invändig tandställning beror på flera olika faktorer, inklusive hur komplext ditt fall är och vilka tänder som ska flyttas. Till exempel så kan en ’social’ invändig tandställning vara billigare än en standardvariant, eftersom det är färre tänder som ska flyttas på.

De flesta tandregleringsspecialister kan ge dig olika alternativ för finansieringen, så att du kan dela upp kostnaden för behandlingen över tid. Du kanske också vill kombinera olika slags tandregleringsbehandlingar för att minska kostnaden, som att ha en invändig tandställning där uppe och en vanlig tandställning där nere.

Kommer en invändig tandställning påverka hur jag talar?

Eftersom en invändig tandställning hindrar dig från att nudda vid baksidan av dina tänder när du pratar så kommer ditt tal påverkas kortsiktigt. Du kan uppleva att du läspar ett kort tag, men din tunga kommer tids nog vänja sig och ditt tal kommer återgå till det normala.

Gör det ont att ha en invändig tandställning?

Invändiga tandställningar kan vara obekväma för bäraren när de sätts på eller justeras. Som med alla slags tandställningar med fästen kan de små delarna göra ont om mjukdelarna i din mun kommer i kontakt med dem. Det betyder att tungan är det vanligaste stället att få ont av invändiga tandställningar, på grund av var tandställningen sitter.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en invändig tandställning?

Fördelar

 • De är väldigt diskreta och kan inte ses av andra när du ler eller äter
 • De kan åtgärda de flesta vanliga bettfelen
 • De kan anpassas av din tandregleringsspecialist för att vara mer bekväma för dig

Nackdelar

 • De kan vara obekväma, framför allt efter att de satts i eller justerats
 • De kan påverka ditt tal och göra att du kortvarigt läspar
 • De kan vara dyrare än en traditionell tandställning

Vilka alternativ finns det till invändiga tandställningar?

Traditional braces and clear aligners

Idag finns det många varianter att välja mellan, inklusive osynliga tandställningar, självjusterande tandställningar och traditionella tandställningar. De olika varianterna kommer alla med sina fördelar och nackdelar, så det är alltid bra att prata med en tandläkare innan du tar ditt beslut.

Är en invändig tandställning rätt för mig?

En invändig tandställning kan vara ett bra alternativ för dig om du vill räta ut dina tänder utan att det påverkar hur ditt leende ser ut. Däremot är kanske inte en invändig tandställning den bästa tandregleringsbehandlingen i ditt fall, så det är alltid bäst att prata med en tandläkare först. Under ditt samtal kan din tandläkare ge dig råd om den mest passande behandlingsformen för dig och ge dig ett ungefärligt pris. 

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram