09.11.2021

Osynliga tandställningar för vuxna: Fördelar och nackdelar när du är över 30.

Om du läser det här undrar du nog om skenor passar för alla åldrar. Och svaret är: ja, verkligen!

Även om vi associerar genomskinliga skenor med barndomen och tonåren så är de även väldigt populära bland vuxna. Deras effektivitet och den kortare behandlingstiden är bland de främsta anledningarna till att vuxna patienter väljer osynliga tandställningar. De ger dig ett rakare leende utan att kompromissa med estetiken i ansiktet eller helheten.

Flyttar vuxna tänder på sig på andra sätt?

Även om de är annorlunda från mjölktänder så rör sig permanenta tänder också på sig. Men de rör sig dock vanligtvis mer långsamt och inte lika mycket. Eftersom de flesta vuxna är ute efter små tandregleringar (som sneda eller skeva tänder och överbett), är avtagbara skenor ofta den bästa tandrätningsmetoden för dem.

Resultat med genomskinliga skenor nås ofta på mellan två och sex månader, vilket är en avsevärt kortade tidsperiod än med metalltandställningar.

Vad kan en behandling med genomskinliga skenor åtgärda?

Genomskinliga tandställningar kan åtgärda moderata varianter av:

●     Överbett

●     Underbett

●     Korsbett

●     Hopträngda tänder

●     Gluggiga tänder

●     Öppet bett

De kan vara ett väldigt effektivt alternativ till metalltandställningar, eftersom de passar till fler än ett tandregleringsproblem. Men de är inte nödvändigtvis rätt val för alla tandregleringsfall. Om du är osäker på om genomskinliga skenor är det bästa alternativet för dig, rekommenderar vi att du pratar med en tandregleringsspecialist eller en tandläkare. På så sätt får du en skräddarsydd tandregleringsplan som är perfekt anpassad efter dina behov.

Men innan du sätter i gång med din behandling med genomskinliga skenor borde du ha koll på fördelarna och nackdelarna.

Fördelar

Skenor kan vara mer bekväma

Även om alla tandläkare kanske inte håller med så tycker vissa tandregleringspatienter att genomskinliga skenor är mycket mer bekväma än metalltandställningar.

Skenor kräver vanligtvis värre besök hos tandläkaren

Tack vare avancerad mjukvaruteknik så är genomskinliga skenor ofta mer effektiva än vanliga tandställningar. Vår 3-stegsbehandling, till exempel, är specifikt designad för att undvika att det uppstår förseningar eller att den ortodontiska behandlingen är ineffektiv. Efter att dina tänder 3D-skannats kommer din experttandläkare ta fram en personlig plan åt dig som visar dina framtida resultat.

Till skillnad från vanliga tandställningar så kan genomskinliga tandställningar tas ur när som helst

Det här innebär att du kan äta och borsta tänderna samtidigt som du upprätthåller den höga munhygienstandard som din tandläkare eller tandregleringsspecialist rekommenderat.

Nackdelar

De är kanske inte lämpliga om du är glömsk av dig

Till skillnad från vanliga tandställningar som sitter fast permanent i tänderna så är det patientens ansvar att ha på sig skenorna under den angivna tidsperioden varje dag. Att ignorera den viktiga regeln kan leda till tandkomplikationer, smärta och förlängd behandlingstid.

Inte alla tandregleringspatienter tycker det är bekvämt att behandlas med skenor

Vissa patienter kan känna ett tryck när de har på sig skenor för första gången. Det kan leda till dålig tandvård och att patienten blir omotiverad, vilket kan leda till karies.

●     De passar inte alla budgetar

Alla tänder är olika, så även tandregleringsbehandlingar. Om du vill veta med om vad det kostar att ha tandställning, eller veta mer om ortodontiska behandlingar för vuxna, läs den här artikeln.

Observera att det alltid är bäst att prata med en eller tandläkare innan du gör några antaganden. Här på All About Smiles kan bi erbjuda dig ett nätverk med experter för just dina tandregleringsbehov. De kan ge dig råd rörande den bästa lösningen för dig.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram