01.11.2021

Hur kan jag fixa mina sneda tänder? Här är de bästa lösningarna

Ett perfekt leende ser inte bara bra ut, det ger också bättre hälsa. Det är därför som alla borde investera i ortodontisk behandling, oavsett om de bara har en eller om de har flera sneda tänder.

En metalltandställning har i åratal varit den vanligaste lösningen för att få raka tänder, men idag finns det många diskreta och effektiva alternativ. Det är dem vi ska titta närmare på här.

I den här artikeln kommer vi förklara hur sneda tänder kan påverka din hälsa och hur du bäst fixar dem – så att du kan välja den lösningen som passar bäst för dig.

Därför borde du fixa dina sneda tänder

Ett vackert leende kan göra underverk för en persons självförtroende. Men fåfänga är inte den enda anledningen till att vilja fixa sina sneda, gluggiga eller hopträngda tänder. Oavsett om du har en eller flera sneda tänder så finns det en uppsjö olika problem som kan dyka upp så länge som du skjuter på en ortodontisk behandling.

Tandköttssjukdomar och tandlossning

Sneda eller hopträngda tänder är avsevärt mycket svårare att få rena vid den dagliga tandborstningen. Allt eftersom tiden går så byggs bakterier och plack upp längs med tandköttet och de där svårnådda områdena, vilket kan leda till tandköttssjukdomar, parodontit och i extrema fall att du tappar tänderna. Om du har gluggar mellan tänderna, så att tandköttet exponeras mer, kan tandköttssjukdomar komma ännu snabbare om tänderna inte rätas upp.

Smärta i käken och huvudvärk

Beroende på åt vilket håll dina sneda eller hopträngda tänder växer så kan de sätta ett avsevärt tryck på käken och käkleden. Det här kallas temporomandibulär dysfunktion (TMD) och kan orsaka huvudvärk, öronvärk, smärta i käken och svårigheter att tugga.

Dålig andedräkt och karies

Att ha ens en sned tand kan orsaka många illaluktande problem. En sned tand fångar effektivt matrester när du äter och blir en plackmagnet – det blir en perfekt miljö för otrevliga bakterier.  I sin tur kan det resultera i karies, hål i tänderna och dålig andedräkt.

Självförtroende

Kosmetisk tandvård är ett enormt ämne just nu, och det finns inga tvivel på varför. Otaliga studier visar på att över hälften av alla på planeten inte är helt bekväma med sina tänder. Så att investera i genomskinliga skenor eller porslinsfasader kan ha en långvarig effekt på en persons självförtroende.

Talproblem

Om du har ett över- eller underbett som resultat av sneda eller hopträngda tänder så kan din förmåga att tala ordentligt påverkas. Det här kan ge kommunikationssvårigheter, allvarligt påverka dina personliga och professionella relationer, och dessutom leda till ännu sämre självförtroende.

Hur du kan fixa dina sneda, gluggiga eller hopträngda tänder

I många år var en traditionell metalltandställning enda lösningen om du ville ha rakare tänder. Men idag finns det gott om olika alternativ att välja mellan i jakten på det perfekta leendet.

Genomskinliga skenor

Genomskinliga skenor är den överlägset mest effektiva lösningen för att fixa sneda tänder. De är diskreta och ger en långsiktig lösning. De kan även förbättra din allmänna munhälsa och inte bara ditt utseende. Stora märken inom kosmetisk tandvård, så som ClearCorrect, erbjuder anpassningsbara upplägg som passar både din budget och dina tänder.

Precis som en vanlig tandställning så fungerar genomskinliga skenor genom att flytta på dina tänder under några månader. Vid behandlingens slut så kommer du ha ett rakare leende – och löpa lägre risk att få tandköttssjukdomar och karies. I de flesta fall kan ClearCorrect även hjälpa till att lösa saker som överbett, underbett och korsbett.

Många föredrar genomskinliga skenor eller en lingual tandställning eftersom de är bekväma, diskreta och enkla att rengöra och ha på sig.

Lingual tandställning

Till skillnad från den traditionella tandställningen, som sitter på framsidan av tänderna, så sitter en lingual tandställning på baksidan av tandraden. De fungerar genom att de långsamt flyttar tänderna under några månader, eller år, tills tänderna är jämna. De är väldigt effektiva på att räta ut tänder. Men det finns en del som tycker det är svårt att borsta tänderna med en metalltandställning. Det innebär också att mat enkelt kan fastna i tandställningen, vilket ger dålig andedräkt och karies.

Porslinsfasader

I vissa fall kan porslinsfasader fixa små kosmetiska tandproblem, så som gluggar mellan tänderna och lätt sneda tänder. Fasaderna fäst på tändernas framsida och påverkar inte hur tänderna sitter. På så sätt så kamouflerar de bara dina tandproblem i stället för att lösa dem. Fasader är även riktigt dyra, med uppemot fyra nollor per tand. Man kan tryggt säga att det inte är den bästa lösningen om du har en budget att hålla dig till eller om du verkligen bryr dig om din munhälsa.

Gomvidgare

Om dina övre tänder är sneda längst bak så skulle du kunna ha nytta av en gomvidgare. Det är en ställning som fästs i dina molarer och som sedan breddar tandraden i din överkäke. Den här typen av ortodontiska behandlingar fungerar fantastiskt för korsbett och hopträngda tänder. Dock så är den klumpiga känslan av metallen i munnen inte allt för trevlig och det kan vara riktigt obekväm för bäraren.

Vilken är den bästa lösningen?

Om du letar efter en överkomlig, bekväm, diskret och långsiktig lösning så är en genomskinlig skena ditt bästa alternativ. Att välja en marknadsledare som Invisalign eller ClearCorrect ger dig en massa olika alternativ att välja mellan så att du kan hitta något för din budget.

ClearCorrects genomskinliga skenor tillverkas med patenterad ClearQuartz™-teknik, vilket gör dem tunnare, klarare och mer flexibla än andra tandställningslösningar. De ökar också effekten och är mer motståndskraftiga mot fläckar, vilket gör dem till ett attraktivt val för den som vill ha rakare tänder utan att kompromissa med vare sig bekvämlighet eller förtroende.

Hur mycket kostar det att fixa sneda tänder?

Det beror helt på vilken lösning du väljer. Vanliga tandställningar och gomvidgare är kanske med ekonomiska, men de har sina nackdelar.

Fasader löser inte problemet bakom de sneda tänderna och de kostar väldigt mycket, ofta tiotusentals kronor. Det gör dem olämpliga för personer med riktigt sneda tänder och de som har en budget att hålla sig till.

Vem kan jag prata med om att fixa mina sneda tänder?

Vi rekommenderar alltid att prata med din lokala ortodontist eller kosmetiska tandläkare innan du väljer en lösning. Och oavsett vad du beslutar dig för: kom ihåg att ett rakt leende inte bara handlar om att se bra ut – det handlar om att hålla sig frisk också! 

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram