11.01.2022

Vad är en keramisk tandställning? Pris, fördelar & nackdelar

Nuförtiden finns det många alternativ till den traditionella tandställningen, och en keramisk tandställning är ett av dem. Det speciella med en keramisk tandställning är att de är genomskinliga eller tandfärgade – ett diskret alternativ och ett attraktivt val för den som vill ha raka tänder och ändå slippa klumpigheten hos en vanlig tandställning.

Men vad är en keramisk tandställning? Hur fungerar den? Och vad är fördelarna och nackdelarna?

Vad är en keramisk tandställning?

En keramisk tandställning består i stort sett av samma komponenter som en metalltandställning. Men i stället för de gråa eller silverfärgade fästena och trådarna är delarna genomskinliga eller tandfärgade. Det innebär att de är avsevärt mer diskreta än vanliga tandställningar, och de är därmed ett attraktivt val för de självmedvetna.

Tandställningen verkar genom att lägga ett lätt tryck på tänderna så att de rätas ut över tid. Den är fäst i tänderna tills dess att behandlingen är slut och den behöver spännas manuellt med några veckors mellanrum för att se till att tänderna rör sig mot bästa position.

Vilka tandproblem kan en keramisk tandställning åtgärda?

Patient with ceramic braces

En keramisk tandställning är ett väldigt effektivt verktyg när det kommer till tandreglering och kan i allmänhet behandla de flesta bettfelen, inklusive:

 • Trångställda tänder
 • Sneda tänder
 • Överbett
 • Underbett
 • Gluggar mellan tänder
 • Öppet bett

Men hur lämplig en keramisk tandställning är för en enskild patient beror på flera olika faktorer, inklusive hur allvarligt bettfelet är och hur många tänder hen har. För att ta reda på om du är en lämplig kandidat för en keramisk tandställning, prata med en experttandläkare.

Hur mycket kostar en keramisk tandställning?

Priset varierar beroende på patientens bettfel, men keramiska tandställningar kostar ofta från 25 000 kronor och upp till 50 000 kronor eller mer. Kostnaden beror på den högkvalitativa polykristallina keramen som används för att tillverka tandställningen, vilket ger den dess tandfärgade look. De höga priserna gör dem avsevärt dyrare än en vanlig tandställning. Men de som vill ha en mer diskret tandställning är ofta glada att betala den extra kostnaden.

Om du oroar dig över priset på din tandregleringsbehandling så kan de flesta tandläkare och tandregleringsspecialister erbjuda olika finansieringsmöjligheter. Du kan boka en tid hos en lokal expert genom att besöka vår hemsida. Du kanske också vill överväga osynliga tandskenor om det är diskretion som är din högsta prioritet, eftersom de i stort sett är osynliga och även är exceptionellt bekväma.

Kan keramiska tandställningar missfärgas?

En av nackdelarna med keramiska tandställningar är att gummibanden kan bli missfärgade. Det innebär att bäraren behöver vara mer noggrann när det kommer till olika livsmedel och att hen behöver borsta tänderna efter varje måltid. Om din keramiska tandställning blir missfärgad så kan din tandregleringsspecialist behöva ersätta fästen eller gummiband.

Finns det en större risk att en keramisk tandställning går sönder?

En annan nackdel med keramiska tandställningar är att de går sönder lättare än metalltandställningar. Enligt en studie från 2016 så är sannolikheten att en keramisk tandställning går sönder mer än dubbelt så stor som att en vanlig tandställning går sönder – även från vanligt tuggande.

Om man utövar kontaktsporter så ska man kanske överväga en mer tålig, eller avtagbar, lösning som inte skadas lika enkelt.

Gör det ont att ha en keramisk tandställning?

En keramisk tandställning kan orsaka obehag efter att den satts på eller spänts åt, men smärtan avtar oftast inom några dagar. Som med vanliga tandställningar så kan de små delarna på en keramisk tandställning orsaka smärta om de fastnar i munnens mjukdelar.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med keramiska tandställningar?

Fördelar

 • De är mer diskreta än en traditionell tandställning, men de syns fortfarande eftersom de sitter på framsidan av tänderna
 • De är lämpliga för att behandla de flesta slags bettfel

Nackdelar

 • De är dyrare än traditionella tandställningar
 • De kan orsaka obehag efter att de spänts åt
 • Forskning visar på att de inte är lika hållbara som traditionella tandställningar

Vilka är alternativen till keramiska tandställningar?

Man with clear aligners

Det finns ett antal alternativ till keramiska tandställningar, inklusive invändiga tandställningar, självjusterande tandställningar och osynliga tandställningar. Varje slags ortodontisk behandling har sina egna unika fördelar och nackdelar, så du rekommenderas att prata med en tandläkare eller tandregleringsspecialist innan du gör ditt val.

Är en keramisk tandställning rätt för mig?

En keramisk tandställning kan vara ett attraktivt alternativ för dig om du vill ha en diskret ortodontisk behandling. Men det är kanske inte rätt lösning i just ditt fall, och du borde prata med en tandläkare eller tandregleringsspecialist innan du tar ett beslut. När du bokar en tid hos en av våra experter så ger de dig råd om vilken lösning som passar bäst för dig, och de ger dig en uppskattning av hur lång behandlingen blir och vad den kostar. 

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram