10.11.2021

Letar du efter ett alternativ till en Invisalign-behandling? Vi hjälper dig.

Om du läst på om tandregleringsbehandlingar har du nog stött på Invisalign. Behandlingen är ett populärt val bland personer som vill ha en ortodontisk behandling. Även om Invisalign är allmänt känt och har bra rykte så finns det många lämpliga alternativt till det, och du kan vilja fundera på dem också.

Vad är Invisalign?

Som andra genomskinliga skenor är Invisalignbehandlingen i princip osynlig och tillverkad av polyuretanharts som har gjutits att passa patientens tandavtryck. Att skenorna är diskreta, avtagbara och bekväma gör dem till ett attraktivt alternativ till en vanlig tandställning.

Vad är fördelarna med osynliga tandställningar?

Osynliga tandställningar kan stoltsera med många fördelar som vanliga tandställningar och hemma-kit-skenor inte har. Här är några av de största fördelarna:

De är diskreta

Genomskinliga skenor är i princip osynliga för blotta ögat, vilket gör dem till ett attraktivt val för barn, tonåringar och vuxna som bryr sig om sitt utseende.

Ibland ger de snabbare resultat

Studier har visat att genomskinliga skenor kan räta ut tänder upp till 50 % snabbare än vanliga tandställningar i icke-komplicerade fall. Men, det är viktigt att notera att det inte gäller alla patienter. Du borde alltid prata med en tandläkare först – de kan ge dig en rimlig uppskattning av hur lång behandlingen kommer ta för dig.

De är avtagbara

Att genomskinliga skenor är avtagbara ger patienten större frihet när det kommer till mat. När personer som ha vanliga tandställningar behöver undvika mat som kan skada tandställningen eller fastna i den, så kan patienter med genomskinliga skenor i allmänhet äta vad de vill.

Att de genomskinliga skenorna är avtagbara innebär att bäraren enkelt kan borsta tänderna och flossa, och som ett resultat får bättre tandhygien.

De är mer bekväma

Bortsett från att de är diskreta så är genomskinliga skenor kända för att vara bekväma. De är tunna, flexibla och lätta, vilket gör dem mer bekväma än de vanliga metalltandställningarna.

Vad är nackdelarna med osynliga tandställningar?

Det skulle vara fel att utgå från att genomskinliga skenor är den bästa lösningen för alla. Här är några anledningar till att de kanske inte passar dig:

Att de är avtagbara för dem mindre lämpliga för glömska personer

Det är patientens ansvar att ha på sig skenorna under de angivna 22 timmarna varje dag. Att inte följa instruktionerna kan resultera i komplikationer och en förlängd behandlingstid.

Personer som förlägger sina tillhörigheter kan också behöva köpa ersättningsretainers och skenor med jämna mellanrum. Det kan göra att behandlingen tar längre tid och även leda till rejäla extrakostnader.

De passar inte alla

Om ditt bettfel är allvarligt så är enbart Invisalign nog inte det bästa alternativet. Vissa fall kräver en mer komplex ortodontisk behandling. Om du vill veta mer om allvarliga fall kan du ta en titt på vår blogg här.

Inte alla patienter tycker det är bekvämt

Vissa patienter kan ogilla trycket från de genomskinliga skenorna första gången de har dem på sig. Det kan leda till omotiverade patienter, vilket på sikt kan leda till karies som ett resultat av dålig tandvård.

Vem passar genomskinliga skenor till?

Genomskinliga skenor passar i de flesta patientfallen, och kan oftast korrigera moderata nivåer av:

  • Överbett
  • Underbett
  • Korsbett
  • Gluggiga tänder
  • Öppet bett

Det finns inte heller någon åldersgräns för Invisalign så länge som alla permanenta tänder är på plats i patientens mun. Det innebär att de flesta kan påbörja behandlingen vid 13, och behandlingen kan även korrigera bettfel hos personer som är 60+.

Det finns dock några situationer i vilka Invisalign inte är lämpligt, så som:

  • Du fortfarande har mjölktänder
  • Om du har fått tänder utdragna eller saknar tänder
  • Om du har en tandprotes eller löständer
  • Om du har en tandbro
  • Om du har en tandköttssjukdom

Om du är osäker på om du är en bra kandidat för Invisalign borde du boka tid med en expert för att ta reda på det.

Vad är alternativen till Invisalign?

Invisalign är en av de mest populära behandlingarna med genomskinliga skenor, men det är inte den enda. Allt eftersom industrin växer, så gör även utbudet. Idag finns det många märken som erbjuder lösningar som kan passa dig.

Det finns andra leverantörer som erbjuder genomskinliga skenor med samma fördelar som Invisalign, till exempel ClearCorrect. Olika leverantörer har olika prissättningssystem och erbjuder unika fördelar. För att ta reda på vad som fungerar bäst för dig ska du prata med en experttandläkare. De kommer kunna berätta för dig om olika möjligheter och även ge dig en uppskattning av behandlingstid och pris.

Vilken behandling är rätt för dig?

Som nämns ovan så finns det ett antal alternativ utöver Invisalign som alla har unika fördelar som kan passa bättre för just dig. Det bästa du kan göra är att prata med en registrerad tandläkare, som då kan ge dig råd rörande de olika behandlingarna med genomskinliga skenor. 

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram