30.09.2021

Hur beställer man retainer?

Din tandställning är ett minne blott och ditt leende är perfekt, men det betyder inte att din ortodontiska behandling är helt över!

Oavsett vilken typ av tandställning du har haft fram till nu, behöver du en retainer för att tänderna inte ska krypa tillbaka till ursprungspositionen. 

Fortsätt läsa för att ta reda på varför du behöver en retainer, hur du bär den och hur du beställer den.

Vem behöver en retainer?

Retainers är till för alla som har fått sina tänder reglerade med tandställning. Det spelar ingen roll om du har haft traditionell metalltandställning eller genomskinliga skenor från ClearCorrect eller Invisalign – en retainer är nödvändig för att hålla tänderna på plats efter behandlingen är avslutad.

Det finns två huvudtyper av retainers: avtagbar och permanent.

Permanent retainer

En permanent retainer består ofta av en metalltråd som är fastlimmad på baksidan av tänderna. En permanen retainer är mycket populär efter ortodontisk behandling, eftersom den är diskret, mycket robust och nästan omöjlig att tappa! Den håller dessutom dina tänder på plats dygnet runt, du behöver inte påminna dig själv om att sätta in din retainer varje dag.

Avtagbar retainer

Avtagbara retainers finns i en mängd olika former, storlekar och material. Den vanligast retainern är den traditionella tråden – allmänt känd som Hawley-retainer – eller en genomskinlig retainer som liknar skenorna du använder i en ClearCorrect-behandling. 

Vi på All About Smiles kan inte säga vilken typ av avtagbar retainer som passar dig bäst. Du kan dock boka ett onlinebesök hos någon av våra tandläkare som kan ge dig råd. Klicka här för att höra mer. 

Om du har placerat din retainer fel eller om den har gått sönder, bör du beställa en ny så snart som möjligt. Ju längre du går utan det, desto värre blir det för dina tänder!

Hur mycket kostar det att ersätta en retainer?

Det beror helt på vilken typ av retainer du bär och vilken typ av tandförsäkring du har.

Om du förlorar din permanenta retainer eller om den går sönder måste du boka ett möte med din ortodontist eller tandläkare, vilket kan medföra en större kostnad för dig.

Avtagbara retainers är i allmänhet billigare att byta, eftersom de är gjorda av plast och ändå måste bytas ut regelbundet. Med detta sagt, är det ändå en bra idé att ta väl hand om din retainer för att undvika onödiga utgifter.

Det är bra att förvara din avtagbara retainer i en ask eller väska, när den inte används så att den inte försvinner.

Jag har tappat min retainer eller den har gått i sönder - hur beställer jag en ny? 

Tandläkare eller ortodontist

Det bästa sättet att beställa en ny retainer är genom vända sig till den klinik där du fick din första retainer. De har troligen att ditt tandavtryck i sitt arkiv och kan enkelt ge dig en ny retainer som passar perfekt.

Kan jag få en ny retainer från en annan ortodontist eller tandläkare?

Vi rekommenderar att du vänder dig till din vanliga ortodontist eller tandläkare för att få en ny retainer som ersättning för en som du har tappat eller som gått i sönder, men det är inte tvunget. En ny tandläkare kan dock behöva ta ett tandavtryck, vilket kan medföra en extra avgift, men du får i slutändan en ny retainer oavsett vad.

Behöver retainern verkligen bytas ut?

Det är viktigt att veta att alla skadade retainers inte behöver bytas ut. En retainer i form av tråd kan ofta enkelt åtgärdas av ett tandlaboratorium, ortodontist eller tandläkare – och det kan spara dig mycket pengar.

Tyvärr är det inte samma med genomskinliga retainers, de måste bytas ut när sprickor eller hål uppstår.

Om du har tappat eller råkat bryta din retainer och inte är säker på vad du ska göra rekommenderar vi att du talar med din ortodontist eller tandläkare. De kommer att kunna ge dig råd om hur du får en n retainer.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram