07.01.2022

4 alternativ till vanliga tandställningar: det du borde veta

Den traditionella tandställningen har fått öknamnet ’tågräls’ tack vare sitt klumpiga och metalliska utseende. Även om den varit effektiv när det kommer till tandreglering i över 100 år så finns det nu många alternativ som patienterna kan välja mellan.

Vissa alternativ gör det möjligt för dig att ta ur tandställningen när du äter och andra syns helt enkelt inte när du ler. Det innebär att det finns ett alternativ som passar de flesta krav, budgetar och ortodontiska problem.

Vilka är alternativen till traditionella tandställningar?

Det finns fyra huvudsakliga alternativ till traditionella tandställningar. De är:

1. Invändiga tandställningar

Lingual braces

Invändiga tandställningar är väldigt snarlika vanliga tandställningar i konstruktionen, med metallfästen och trådar. Den största skillnaden är att tandställningen sitter bakom tänderna, mot tungan till, snarare än på framsidan. Det innebär att de är i stort sett osynliga för andra när bäraren ler eller äter, vilket gör dem till ett attraktivt val för de som bryr sig om hur de ser ut.

På samma sätt som traditionella tandställningar så sätter invändiga tandställningar ett lätt tryck på tänderna över tid tills de är raka. De behöver spännas manuellt, vilket innebär att bärare behöver besöka tandläkaren med några veckors mellanrum för att fortsätta flytta på tänderna.

Det finns två slags invändiga tandställningar att välja mellan, den ’sociala’ och standardmodellen. ’Sociala’ invändiga tandställningar sitter fast i de främre sex-åtta tänderna – och de passar perfekt för att åtgärda små gluggar. Standardvarianten av den invändiga tandställningen sitter fast i hela tandraden och passar bäst för de vanligaste formerna av bettfel, som till exempel hopträngda tänder, gluggar eller sneda tänder.

Det bästa sättet att ta reda på om en invändig tandställning passar dig är att boka in en tid hos en tandläkare.

2. Osynliga tandställningar

Clear aligners

Osynliga tandställningar är tillverkade av ultratunn plast som smidigt vecklar sig runt tänderna och lägger ett mjukt tryck på dem. Eftersom de inte består av metallfästen och trådar så har osynliga tandställningar blivit populära, tack vare sin komfort, avtagbarhet och diskrethet.

Personer som genomgår en behandling med en osynlig tandställning behöver ha i tandskenorna 22 timmar om dagen, och får bara ta ur dem för att äta, dricka, borsta tänderna och rengöra skenorna. Att tandställningen är avtagbar innebär att bäraren kan borsta och flossa sina tänder enkelt, utan att behöva oroa sig för att något fastnar i metalldelarna.

En annan fördel med osynliga tandställningar är att behandlingen i stort sker i hemmet. Efter att patienten lämnat sitt tandavtryck hos tandläkaren så får de en uppsättning tandskenor som byts ut efter hand som tänderna blir rakare. Den effektiviserade processen innebär att patienten inte behöver besöka tandläkaren lika ofta som någon med en traditionell tandställning.

Den kanske största fördelen med osynliga tandställningar är hur diskreta de er – de är i stort sett osynliga för blotta ögat. Detta, kombinerat med att de går att ta ur, att de är bekväma och att behandlingen är enkel, gör dem till ett attraktivt alternativ till vanliga tandställningar.

Även om de kommer med många fördelar så finns det några anledningar till att en osynlig tandställning inte passar till alla. Det är många faktorer som kan påverka om det är lämpligt för just dig, så som hur allvarligt bettfel du har, och huruvida alla dina vuxentänder är på plats.

Med det sagt så kan osynliga tandställningar oftast åtgärda de flesta ortodontiska problemen, så det är bäst att prata med en expert för att ta reda på om det är ett bra alternativ för dig.

3. Keramiska tandställningar

Ceramic braces

Keramiska tandställningar är väldigt lika vanliga tandställningar i det att de består av fästen och trådar. Den enda skillnaden är att komponenterna i det ortodontiska hjälpmedlet är genomskinliga eller tandfärgade, vilket gör dem något mer diskreta än den metalliska motsvarigheten. Den här extra diskretionen är det som gör keramiska tandställningar till ett attraktivt alternativ till metalltandställningar, framför allt för de som bryr sig om sitt utseende.

Den fördelen kommer dock med ett pris och keramiska tandställningar kostar ofta mer än metalltandställningar. De små gummibanden som håller trådarna på plats kan också missfärgas enkelt, framför allt om de är genomskinliga eller tandfärgade. Det innebär att bäraren behöver vara extra noggrann med vilken mat hen äter, och låta bli att dricka sådant som riskerar att missfärga tandställningen.

Eftersom de fungerar på samma sätt som traditionella metalltandställningar så kan keramiska tandställningar ofta behandla de flesta slags bettfel, inklusive hopträngda tänder, överbett och gluggar. För att ta reda på om en keramisk tandställning är något för dig, prata med din lokala tandläkare eller tandregleringsspecialist.

4. Självjusterande tandställningar

Self-Ligating Braces

Självjusterande tandställningar påminner om traditionella tandställningar, men de använder metallklämmor för att fästa samman fästena i stället för gummiband. Tandställningen består av specialkonstruerade fästen som klämmorna fästs direkt i, vilket ger ett mer diskret intryck. Självjusterande tandställningar finns tillgängliga både som genomskinliga och i metall, men tråden är oftast i metall oavsett. När det kommer till priset så kostar självjusterande tandställningar ungefär det samma som traditionella tandställningar.

Den smidiga looken gör dem till ett attraktivt alternativ till de klumpigare traditionella tandställningarna, även om de inte är lika diskreta som andra alternativ, till exempel osynliga tandställningar.

Installationen av självjusterande tandställningar går till på precis samma sätt som för metalltandställningar, och bäraren behöver besöka sin tandläkare eller tandregleringsspecialist med några veckors mellanrum för att få tandställningen manuellt åtspänd. De kan åtgärda de flesta slags bettfelen, även om det beror på de individuella fallen. Om du är intresserad av en självjusterande tandställning, prata med en tandläkare eller tandregleringsspecialist först. De kan tala om vilket som är det bästa alternativet för dig.

Hur vet jag vilket alternativ som är rätt för mig?

Det finns bara ett sätt att ta reda på vilket alternativ till traditionella tandställningar som passar bäst i ditt fall – prata med en licensierad tandläkare eller tandregleringsspecialist. Du kan boka en tid hos en lokal expert på vår hemsida. De kan ge dig råd rörande den mest passande tandregleringsbehandlingen i just ditt fall, och kan ge dig en rimlig uppskattning av både behandlingslängden och kostnaden.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram