02.11.2021

Hur mycket kostar genomskinliga skenor? Är det värt det?

I jakten på raka tänder så har du kanske vägt fördelar och nackdelar med både genomskinliga skenor och vanliga tandställningar. Men vilka är de grundläggande skillnaderna mellan dem? Hur mycket kostar genomskinliga skenor? Och är behandlingen värd det? 

Läs vidare för att få svar.

Vilka är skillnaderna mellan genomskinliga skenor och vanliga tandställningar?

Innan du bestämmer dig för om en genomskinlig tandställning är rätt val för dig så behöver du överväga de grundläggande skillnaderna.

Både genomskinliga skenor och vanliga tandställningar har sina fördelar och nackdelar, men de stora skillnaderna är följande: 

Behandlingstid

Vissa studier har visat att genomskinliga skenor kan ha effekt betydligt snabbare än vanliga tandställningar – när det handlar om icke-komplexa fall. Det beror dock helt på hur allvarligt bettfel patienten har, och det är inte alltid som en behandling med genomskinliga skenor är det bästa alternativet.

Synlighet

Tack vare den ultratunna konstruktionen är genomskinliga skenor i princip osynliga för blotta ögat. Det gör dem till ett attraktivt val för både tonåringar och vuxna som kan känna sig osäkra på sitt utseende. En vanlig tandställning, å andra sidan, är inte alls diskret, och föräldrar kan vara oroliga för att deras barn blir mobbade för det. 

Avtagbarhet

Till skillnad från en fast tandställning är genomskinliga skenor avtagbara. Det gör det enklare för bäraren att borsta tänderna och använda tandtråd. Det betyder också att bäraren har större frihet när det kommer till mat och att hen även kan ha bättre munhygien under tandregleringsbehandlingen. Dessutom så behöver personer med linguala eller keramiska tandställningar undvika att äta vissa livsmedel som riskerar att fastna i eller ha sönder tandställningens ömtåliga delar. Det innebär att god mat som popcorn, godis och knapriga snacks behöver undvikas för att slippa potentiella akutbesök hos tandläkaren.

Bekvämlighet

Eftersom de är gjorde av plast som gjuts perfekt efter tänderna så är genomskinliga skenor mer bekväma än keramiska och linguala tandställningar såväl som vanliga metalltandställningar. Dessutom så har en traditionell tandställning bågar och metalltrådar som kan skada insidan av munnen och bärarens läppar. Du ska komma ihåg att du ska ha på dig tandställningen mellan 22 och 24 timmar om dagen, så bekvämlighet borde spela en stor roll i ditt beslut. 

Besök hos tandläkaren

Genomskinliga skenor fungerar genom att de långsamt flyttar på tänderna allt eftersom du byter till nya skenor. Vanliga tandställningar, däremot, behöver spännas manuellt hos din tandläkare eller ortodontist. Därför kräver genomskinliga skenor vanligtvis färre besök hos tandläkaren. 

Hur vet jag hur mycket jag ska lägga på genomskinliga skenor? 

Vi rekommenderar alltid att prata med en tandläkare eller tandregleringsspecialist för att ta reda på vilken behandling som passar bäst i ditt fall. Priset är avhängigt av hur grovt ditt bettfel är, och för att få en korrekt bild av det behöver du undersökas av en expert. Det bästa du kan göra är att prata med en All About Smiles-expert – de kommer kunna ge dig en rimlig uppskattning. 

Hur är det med gör-det-hemma-varianter av genomskinliga skenor? 

Det finns många som erbjuder gör-det-själv-varianter genomskinliga skenor, och majoriteten av dem erbjuder varianter som kan köpas hemifrån och där behandlingen kan genomföras hemma. 

Många av dessa företag kräver inte att behandlingen övervakas av en expert. I stället så skickar de ett gör-det-hemma-kit med post till patienten för att göra tandavtrycket. Genom att ta bort mellanhänder blir den metoden mycket billigare. Men det gör också att det kan bli mindre effektivt. Utan en expert som övervakar behandlingen så finns risken att dina tänder inte blir som du vill efter att behandlingen är klar. 

Det är viktigt att komma ihåg att även om genomskinliga skenor passar för de flesta patienternas bettfel så är de inte alltid rätt lösning. Tandställningar som riktar sig direkt till konsumenten fokuserar ofta på de ytliga behandlingsresultaten och ger inga garantier för framtiden. De erbjuder en snabb lösning för att räta ut tänder som inte inkluderar en ortodontisk bedömning. 

British Orthodontic Society (BOS) uppger att de är ”extremt oroliga” över gör-det-själv-tandställningar samt att dessa kan ge upphov till permanent skadad tandhälsa. De rekommenderar att man väljer en behandling som är under uppsyn av en utbildad kliniker som noggrant kan följa utvecklingen och se till att eventuella problem hanteras så snart de dyker upp.

Kort sagt, du behöver betala mer för att få professionell övervakning av behandlingen, men det innebär att du får en säker behandlingsmiljö som är skräddarsydd efter dina behov.

Är genomskinliga skenor värda priset? 

Med tanke på den långa listan fördelar man får med genomskinliga skenor så håller de flesta med om att de är värda priset. För bästa resultat rekommenderar vi att välja en behandling med genomskinliga skenor som överses av en professionell tandläkare eller tandregleringsspecialist, som till exempel ClearCorrect. Det finns många företag som erbjuder genomskinliga skenor idag, och att välja en metod som övervakas av en expert är en garanti för att behandlingen blir så smidig och trygg som bara möjligt.

Beroende på din situation kan de finnas ett antal olika betalningsalternativ för din behandling. Din tandläkare eller tandregleringsspecialist kan ge dig råd kring detta. För att prata med en expert om din behandling och betalningsplan, besök All About Smiles idag.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram