05.11.2021

Hur rengör jag mina genomskinliga skenor? 4 enkla sätt

När det kommer till munhygien är renlighet nyckeln till framgång. Det samma gäller även när du har genomskinliga skenor. Men hur ska du egentligen rengöra dina genomskinliga skenor? Hur ofta? Och varför är det så viktigt?

Därför ska du rengöra dina genomskinliga skenor

För din hälsas skull

Du kanske undrar varför det är viktigt att du rengör dina skenor. Du måste ju trots allt ta ur dem för att äta och dricka, och borsta tänderna innan du sätter i dem igen. Men att bara borsta kan inte sig helt och hållet ta bort bakterier och matrester från tänderna. Därför är det viktigt att flossa och rengöra dina skenor också.

Du borde vara ännu mer noggrann med dina tandborstningsrutiner när du har en genomskinlig tandställning, eftersom de är perfekta ställen för mat och bakterier att gömma sig på. När sådant fastnar i dina skenor är det inte bara synligt (och pinsamt), det är också hälsovådligt.

Det är inte bara tandköttssjukdomar, tandlossning och dålig andedräkt du behöver oroa dig för. Många allvarliga hälsoproblem kan orsakas av dålig munhygien, så som lunginflammation och kranskärlssjukdomar. Enligt aktuella studier är din mun värd för över 700 olika bakteriestammar, och alla samlas hela tiden runt dina skenor när du har dem på. 

Kort sagt, att borsta tänderna är helt enkelt inte tillräckligt för att upprätthålla en bra munhygien när du har genomskinliga skenor. 

För att hålla skenorna i gott skick

Genomskinliga tandställningar är tillverkade i en slags ultratunn plast som gör att de är nästan osynliga för blotta ögat. Även om materialet är tåligt så kan oaktsam behandling förvränga det och ge missfärgningar. Nya retainers och skenor kan bli en kostsam olägenhet, så det är bäst att genomföra några enkla förebyggande åtgärder för att de inte ska bli skadade.

Hur ofta borde du rengöra dina skenor?

Precis som med dina tänder är det rekommenderat att du rengör dina skenor två gånger om dagen. Det är en bra idé att rengöra skenorna som en del av din tandborstningsrutin. På så sätt blir det lättare att ligga i fas med munhygienen. 

Om det är möjligt ska du också skölja skenorna i ljummet vatten* när du tar ur dem. Det kommer hjälpa till att minimera bakterier, mat och saliv som samlats, och hjälpa till att hålla dem rena och genomskinliga. Det motverkar också att de får en dålig smak. 

*Du ska aldrig skölja dina genomskinliga skenor i varmt vatten, eftersom extrema temperaturer kan förvrida plasten och göra att du kan behöva nya skenor. 

4 enkla sätt att rengöra dina genomskinliga skenor 

Nu när vi gått igenom varför och hur ofta du borde rengöra dina skenor kommer de fyra bästa sätten att göra det på:

1. Blötlägg i kristaller

Ett av de bästa sätten att rengöra dina skenor är att använda specialiserade rengöringskristaller. Inte bara hjälper de till att ta bort bakterier, de förebygger också att skenorna missfärgas. 

För att använda den här metoden, fyll helt enkelt en bägare med ljummet vatten och rör ner ett paket rengöringskristaller för skenor tills de har löst upp sig. Blötlägg skenorna i lösningen i ungefär 15 minuter, borsta sedan och skölj av dem innan du sätter in dem i munnen igen. 

2. Tvål

Du behöver inte specialiserade kristaller för att hålla dina skenor rena. Genomskinlig antibakteriell tvål* gör jobbet lika bra.

*Vänligen observera att du aldrig ska använda parfymerad eller färgad tvål, eftersom de kan missfärga skenorna och efterlämna en parfymsmak. 

För att använda den här metoden, blanda tvål med ljummet vatten och blötlägg dina skenor i ungefär 15 minuter. Borsta sedan av dem ordentligt med en tandborste och skölj väl för att få bort alla tvålrester. Antibakteriell tvål är inte bra att få i sig, så det är extra viktigt att skölja av dem.

3. Vit destillerad vinäger

Vinäger, eller ättika, är allmänt känd för sina rengöringskrafter, och det kan rengöra dina skenor också. Men innan du sträcker dig efter balsamvinägern, notera att aldrig ska använda annat än destillerad vit vinäger för den här metoden. Alla andra sorters vinäger kan missfärga dina skenor. 

Blanda helt enkelt en del vinäger med tre delar vatten och lägg skenorna i blöt i lösningen i ungefär 15 minuter. Åter igen är det viktigt att du borstar av skenorna med en tandborste, och att du sköljer av dem för att bli av med det sista skräpet och för att undvika att smaker dröjer sig kvar. 

4. Bikarbonat

En annan städfavorit: bikarbonat kan döda bakterier och ta bort missfärgningar från dina skenor på en och samma gång. 

För att använda den här metoden, blanda ut en tesked bikarbonat i två deciliter ljummet vatten. Lägg sedan i skenorna i minst 30 minuter. Efter det tar du upp de, borstar av dem och sköljer av dem. 

Saker du ska undvika för att hålla dina skenor rena 

Även om det finns flera effektiva metoder du kan använda för att hålla din tandställning i gott skick så finns det några saker som du aldrig ska göra. Här är sådant du behöver undvika: 

  • Blötlägg inte skenorna i munskölj – det kan missfärga dem.
  • Lägg inte skenorna i varmt vatten (och ALDRIG i diskmaskinen).
  • Försök aldrig rengöra dina skenor med tandkräm. Det kan missfärga dem och få dem att smaka illa.
  • Lämna aldrig dina skenor löst liggandes när du inte använder dem. Förvara dem alltid i sitt fodral (om du inte rengör dem).

Behöver du hjälp att rengöra dina skenor?

Ibland kan skenorna bli missfärgade, börja kännas slemmiga, eller ge dålig andedräkt. Om inga av ovanstående rengöringsmetoder löser problemet borde du kontakta en expert. Du kan besöka AllAboutSmiles för att hitta en lokal tandläkare som kan ge dig tips.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram