23.12.2021

Vad är tandställningar?

Tandställningar är ett tandregleringshjälpmedel som åtgärdar tandproblem som tänder som står trångt, sneda tänder eller om det är gluggar mellan tänderna.  De fungerar genom att de sätter ett mjukt tryck på tänderna, vilket får tänderna, käkbenet och musklerna i munnen att, över tid, flytta tänderna till en ny position.

Efter tandregleringsbehandlingen kommer bäraren ha rakare tänder, vilket inte bara ser bättre ut utan även är enklare att borsta och flossa. Det innebär att bäraren kan ha en bättre tandhygien och njuta av en bättre munhälsa när tandställningen är av.

Vilka problem kan åtgärdas med tandställningar?

Tandställningar kan åtgärda många vanliga bettfel, inklusive:

Överbett

Overbite

Det här är när tänderna i överkäken sitter för långt fram över tänderna i underkäken, vilket lämnar en stor överlappning som kan slita ner framtänderna. Överbett kan också skada tandköttet och göra att man visar oproportionerligt mycket tandkött när man ler. Hur allvarligt ett överbett är kan variera stort, men de flesta slags tandställningar, inklusive osynliga skenor, kan åtgärda det.

Underbett

Underbite

Även känt som progeni. När tänderna i underkäken sitter framför tänderna i överkäken. Den här sortens käkställningsfel kan vara väldigt belastande för lederna och ge upphov till huvudvärk och till och med temporomandibulär dysfunktion (TMD). En tandställning kan i de flesta fall behandla underbett, även om patienten även kan behöva kirurgiska ingrepp för att omforma käken.

Korsbett

Korsbett kan påverka en eller flera tänder, och det handlar om när den övre tanden kan få plats mellan de lägre tänderna. Korsbett kan orsaka problem med att tugga och bita, och problemet blir värre med tiden om det inte behandlas. De flesta slags tandställningar kan åtgärda korsbett, även om det beror på hur grovt bettfelet är.

Tänder som står trångt

När tänder står trångt är det ett resultat av att det inte finns tillräckligt med utrymme i munnen för att tänderna ska kunna stå korrekt. Den är varianten av käkställningsfel gör det svårt för personen att borsta tänderna och flossa, vilket kan leda till hål i tänderna, karies eller mer komplexa hälsoproblem. En tandställning är en effektiv behandlingsmetod för de flesta fall av trångställda tänder.

Gluggar (mellanrum mellan tänderna)

Teeth spacing (Diastema)

Tänder med gluggar emellan är motsatsen till trångställda tänder, och mellanrummen mellan tänderna exponerar tandköttet. Plack och matpartiklar kan fastna i de här utrymmena om de inte tas om hand ordentligt, och det kan göra att man får en ökad risk för hål i tänderna eller tandköttssjukdomar. De flesta slags tandställningar kan åtgärda gluggar effektivt, men det beror på hur allvarligt det är.

Vilka olika slags tandställningar finns det?

Det finns ett antal olika moderna tandställningar att välja mellan, och de traditionella metalltandställningarna är inte längre det enda valet. Beroende på hur allvarligt bettfel en person har så kan vissa slags tandställningar vara mer lämpliga än andra. Det enda sättet att bestämma vilken slags tandregleringsbehandling som passar bäst för dig är att konsultera en experttandläkare.

Om din tandläkare konstaterar att en tandställning är den bästa lösningen så kommer de också tala om för dig vilken slags som passar bäst. Här är de huvudsakliga varianterna av tandställningar.

Traditionell metalltandställning

Med det inte så smickrande smeknamnet ’tågräls’ har den traditionella metalltandställningen funnit i över 100 år, och det är fortfarande ett populärt alternativ för tandreglering.

Metalltandställningar består av metalltråd och fästen som sitter fast på tänderna och kopplas samman med gummiband. De här tandställningarna spänns manuellt av en tandregleringsspecialist, vilket betyder att patienter behöver boka in tandläkarbesök ganska ofta.

Traditionella metalltandställningar går inte att ta ur, och det gör dem till ett bra val för tonåringar och barn som kanske vägrar, eller glömmer bort, att ha dem på sig. Men för att de ska prestera ordentligt behöver man vara extra försiktig och uppmärksam när man borstar tänderna för att hålla en god munhygien. Man behöver även undvika viss mat när man har en metalltandställning, för att förhindra skador och att mat fastnar.

Keramisk tandställning

Keramiska tandställningar liknar metalltandställningar, men de använder genomskinliga eller tandfärgade komponenter snarare än fästen och tråd i metall. De är ett attraktivt alternativ till en traditionell tandställning eftersom de inte är lika märkbara. Bortsett från färgen så fungerar en keramisk tandställning på precis samma sätt som en traditionell tandställning, och man kan inte heller ta ur den.

Självjusterande tandställning

När traditionella tandställningar hålls samman av gummiband så hålls trådarna i en självjusterande tandställning på plats med hjälp av fästen eller klämmor. Det innebär att självjusterande tandställningar alltid aktivt flyttar på tänderna och att de inte behöver spännas åt manuellt. Självjusterande tandställningar går inte heller att ta ur, och de sitter på patientens tänder till dess att behandlingen är avslutad.

Invändig tandställning

Invändiga tandställningar sitter på baksidan av tänderna, i stället för på framsida, så de är osynliga när du ler, pratar och äter. De passar alla åldrar, och att de är så diskreta gör dem till ett attraktivt val för både vuxna och tonåringar.

Precis som traditionella tandställningar består invändiga tandställningar av fästen och trådar, och de behöver justeras manuellt med några veckors mellanrum. Den enda skillnaden mellan invändiga tandställningar och metalltandställningar är var i munnen de sitter.

De finns två slags invändiga tandställningar:

●     ’Social’ invändig tandställning

Den här tandställningen fokusera på de främre sex-åtta tänderna (på engelska kallade ’the social six’) och är ideal för kosmetiska åtgärder, inklusive små gluggar mellan tänderna.

●     Standard invändig tandställning

Lämplig för trångställda tänder, gluggar eller sneda tänder. Designad för att jämna ut hela tandraden.

Ingendera varianten av invändiga tandställningar är avtagbar och den kommer sitta på patientens tänder till det att behandlingen är slutförd.

Osynlig tandställning

Osynliga tandställningar, så som de från ClearCorrect, är osynliga skenor som ser ut som retainers. De är specialgjutna för att passa patientens tandavtryck, och det är en väldigt effektiv metod för att få rakare tänder.

Eftersom de är i stort sett osynliga för blotta ögat är osynliga tandställning lämpliga för vuxna och tonåringar som bryr sig om sitt utseende. Osynliga tandställningar kan tas ur, men man behöver ha dem på 22 timmar om dagen för att slippa ett längre behandlingsförlopp eller eventuella komplikationer. De ska bara tas ur när man borstar tänderna, äter, dricker annat än vatten eller när man rengör själva tandställningen.

Osynliga tandställningar passar alla som har fullt utvecklade vuxentänder, och de kan åtgärda de vanligaste bettfelen effektivt, inklusive korsbett, överbett och öppet bett.

Eftersom de är tillverkade av ultratunn och flexibel plast lägger den osynliga tandställningen sig tätt runt patientens tänder, och den är dessutom väldigt bekväm att ha på sig jämfört med traditionella fasta tandställningar. De som har en osynlig tandställning har inte samma begränsningar när det kommer till mat heller, och de kan borsta och flossa tänderna effektivt. Det innebär att person som har en osynlig tandställning kan ha en god munhygien genom hela behandlingsförloppet.

Vilken slags tandställning är rätt för mig?

Happy woman with beautiful smile

Det finns många faktorer som spelar in i hur lämpliga olika slags tandställningar är för dig, inklusive hur grovt bettfel du har och hur många vuxentänder du har. Det enda sättet att ta reda på vilken slags tandställning som passar bäst för dig är genom att prata med en tandläkare eller tandregleringsspecialist. De kan ge dig en rimlig uppskattning av både priset och hur lång behandlingstiden är, och ge dig råd rörande finansieringsalternativ.

Varför inte boka in en tid hos en av våra experter och aktivt verka för ett gladare och mer hälsosamt leende?

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram