03.11.2021

Topp 6 fördelar med genomskinliga skenor jämfört med en vanlig tandställning

Genomskinliga skenor har vuxit enormt i popularitet under de senaste åren eftersom de har en rad fördelar jämfört med traditionella metalltandställningar. Men vilka är fördelarna mer exakt? Och betyder det att genomskinliga skenor är mer effektiva än en vanlig fixerad tandställning?

Här är allt du behöver veta. 

Topp 6 fördelar med genomskinliga skenor jämfört med en vanlig tandställning

1. Diskret 

Att de genomskinliga skenorna är transparenta tar topplaceringen på listan. Genomskinliga skenor är i stort sett osynliga för blotta ögat. Det är en av anledningarna till att de har stigit drastiskt i popularitet under de senaste åren. 

För tonåringar är genomskinliga skenor, som de från ClearCorrect och Invisalign, en mycket mer eftertraktad lösning än den traditionella ”järnvägsrälsen”. Risken att bli retad för tandställningen minskar rejält, och de kommer känna sig mer bekväma med sin mun. Det här gör det lite enklare att ta sig igenom den tuffa tonårstiden. 

Att de genomskinliga skenorna är diskreta gör dem också till ett attraktivt val för vuxna som bara vill fixa en eller två sneda tänder. På så sätt kan de få fördelarna med ett rakt leende utan att en massa metallbitar behöver installeras i munnen. 

2. Ibland är de snabbare

Studier visar att genomskinliga skenor kan räta ut tänder upp till 50 % snabbare än vanliga tandställningar i icke-komplicerade fall. 

Naturligtvis vill man att ens ortodontiska behandling ska vara så ta så kort tid som möjligt, vilket ger en genomskinlig tandställning ytterligare en fördel gentemot den traditionella motsvarigheten.

Det är värt att notera att genomskinliga skenor är mer lämpade för en enkel uträtning av framtänderna. Vanliga tandställningar kan vara bättre på att behandla allvarliga bettfel, så du ska alltid prata med en experttandläkare eller ortodontist innan du beslutar dig för något.

3. Större frihet när det kommer till mat

Mat som fastnar i din tandställning. Dålig andedräkt för att du inte kunnat borsta ordentligt. Att undvika knapriga snacks av rädsla för att ha sönder någon liten detalj på tandställningen. 

Detta är saker som du inte behöver oroa dig för med genomskinliga skenor.

Eftersom genomskinliga skenor är avtagbara så har bäraren större frihet när det kommer till maten. Det är viktigt att notera att genomskinliga skenor faktiskt kräver att man borstar tänderna efter varje gång man ätit något, stort som litet, eller druckit något, som en del av hälsorutinerna för munnen. Detta är för att det inte ska finnas kvar någon mat som fastnar i plastskenan. Kort sagt, det är lite mer underhåll i utbyte mot mycket bättre munhygien. 

4. Du kan borsta och flossa tänderna mycket mer effektivt 

Inget kan få dig att bli mer självmedveten än dålig andedräkt, men för de som har en vanlig tandställning är det tyvärr vanligt. Alla de små bågarna, metalltrådarna, limmet och gummibanden kan enkelt hamna i vägen när tandborsten försöker göra det den ska. För att göra det ännu värre är tandställningen duktig på att fånga kvar saker som spenat, segt kött och plack – saker som kan börja lukta ganska snabbt. 

Men eftersom genomskinliga tandställningar är avtagbara så kan bäraren borsta tänderna och flossa lika enkelt som innan. Faktum är att ännu bättre munhygien krävs när du har genomskinliga skenor, och du behöver borsta tänderna efter varje måltid, snacks och drycker. Det här innebär att de som har genomskinliga skenor ofta får mycket bättre munhälsa eftersom de uppmuntras att etablera en solid rutin för sin munhygien. 

5. De är mer bekväma

Många som har vanliga tandställningar upplever smärta eller obehag och att det skaver mot munnen. Bågarna och trådarna på tandställningen kan fastna båda i läpparna och munnen, vilket kan ge smärtsamma små sår som tar tid att läka. 

Genomskinliga tandställningar har givetvis inte de där metallbitarna, utan består i stället av plastskenor som viker sig runt hela tandraden. Det här gör dem avsevärt mycket mer bekväma för bäraren – de är tunna, flexibla och lätta. 

Vanliga och linguala tandställningar kan också göra att patienterna upplever en metallisk smak som inte försvinner. Det är ytterligare en anledning till att genomskinliga skenor anses vara mer bekväma än motsvarigheten i metall. 

6. De kräver färre besök hos tandläkaren

Vanliga och linguala tandställningar behöver regelbundet spännas åt för att tänderna ska flytta på sig. Det innebär även fler besök hos tandläkaren. En av de bästa sakerna med genomskinliga skenor är att behandlingen kan genomföras från det egna hemmet under förutsättning att du tar hand om skenorna. Detta är en av anledningarna till att genomskinliga tandställningar ofta verkar snabbare än de traditionella.

Det finns en nackdel dock – den ultratunna plasten i de genomskinliga skenorna gör att det finns en större risk för att de spricker eller går sönder. Den goda nyheten är att det är superenkelt att få en ersättningsskena

Allt du behöver är att kontakta din tandläkare som fortfarande ska ha en digital fil av tänderna. De kommer kunna beställa din nya skena inom några dagar, och du behöver inte tänka på att boka en ny tid för att få dem insatta. 

Hur vet jag om genomskinliga skenor är bäst för mig? 

Även om genomskinliga tandställningar har en uppsjö fördelar så de inte det bästa alternativet för alla. Vi rekommenderar att du alltid pratar med en tandläkare eller ortodontist för att ta reda på om de är rätt för dig. Varför inte gå till All About Smiles och söka efter din närmsta expert?

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram