04.11.2021

4 anledningar till att det kanske inte är bra för dig att räta upp tänderna

Genomskinliga skenor har vuxit enormt i popularitet under de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför. De är i princip osynliga för blotta ögat, avtagbara och lättare att rengöra än en vanlig tandställning. Men de passar inte alla. Så hur vet du om genomskinliga skenor är rätt, eller fel, för dig?

Fyra anledningar det kanske inte är bra för dig att räta upp tänderna

Ditt bettfel är för allvarligt

Det finns många faktorer som bidrar till hur allvarligt ditt bettfel är, inklusive tandstorlek, form, vinkel och position. I vissa fall kan en patients tänder ha vridit sig avsevärt, eller så lutar de rejält i fel riktning. Sådana situationer kan kräva en mer komplex ortodontisk behandling, och genomskinliga skenor i sig räcker inte. Om du vill veta mer om allvarliga fall kan du ta en titt på vår blogg här

Du är en glömsk typ

Genomskinliga skenor ska bäras 22 timmar om dagen, och får bara tas ur för att rengöras, vid tandborstning, mat och när du dricker annat än vatten. Om du är glömsk och inte kommer ihåg att ha i skenorna under den anvisade perioden kommer behandlingen ta längre tid och vara mindre effektiv. 

Du kan också glömma att borsta tänderna efter att du ätit, vilket kan få mat och bakterier att samlas i skenorna. Detta kan leda till karies, tandköttssjukdomar, dålig andedräkt och en uppsjö andra hälsoproblem. Kort sagt, om du inte tror att du kan hantera en strikt tandhygiensrutin så är genomskinliga skenor kanske inte något för dig. 

Du blir lätt av med saker  

Genomskinliga skenor är tillverkade av ett väldigt tunt, genomskinligt material, och det gör dem enkla att tappa bort när du tagit ur dem. Att behöva beställa nya skenor är en kostsam olägenhet som försenar behandlingen, eftersom du kan gå utan skenor i flera dagar.

Topptips: 

Du ska alltid förvara dina genomskinliga skenor i ett skyddande fodral när du inte har dem på. Det håller dem säkra, rena och gör att du kan ha koll på var de är.

Om du letar efter en snabblösning

Även om det finns belägg för att genomskinliga skenor kan ge snabbare effekt än vanliga metalltandställningar så behöver det inte vara så för alla patienter. Faktum är att det inte finns en standardtidsram för behandlingen. Den uppskattade längden på din behandling beror på ditt bettfel såväl som på om du klarar av att ha i skenorna i 22 timmar per dag som instruerat. 

Det enda sättet att ta reda på hur lång tid din behandling kan tänkas ta är genom att prata med en registrerad tandläkare. De kan ge dig råd om den mest lämpliga ortodontiska behandlingen i just ditt fall, och ge dig en rimlig uppskattning av kostnaden också.  

Andra begränsningar att ha i åtanke 

Om du nyligen fått dina tänder fixade

Om du får nya kronor eller fasader efter att ha fått dina genomskinliga skenor är det möjligt att skenorna inte längre sitter som de ska. Detta kan minska hur effektiv behandlingen är, och din tandläkare kan behöva ta ett nytt tandavtryck. En ändring hos bara en tand kan hindra skenorna från att fungera som de ska. Så om du planerar att få kosmetisk tandvård är det bäst att vänta till efter tänderna har blivit rakare.

Om du behöver ta bort en tand

Om du behöver ta bort en tand kan det också hindra skenorna från att fungera som de ska. Därför är genomskinliga skenor kanske inte lämpliga för den som planerar tandåtgärder innan eller under behandlingens lopp. 

Om du har en tandbrygga

I allmänhet så hindrar bryggor inte genomskinliga skenor från att justera dina tänder. Men det är dock inte alltid fallet, och din tandläkare kan behöva ta bort en bit av bryggan för att skapa utrymme. Eftersom sådana åtgärder är väldigt komplexa är det rekommenderat att all restaurerande tandvård sker efter behandlingen med genomskinliga skenor. 

Är genomskinliga skenor rätt för mig?

Det enda sättet att veta om du är en lämplig kandidat för genomskinliga skenor är att prata med en expert. Varje patients situation är helt unik, och det är viktigt att prata igenom dina möjligheter och slutresultat med en licensierad tandläkare innan du väljer din ortodontiska behandling. Varför inte besöka All About Smiles och ta kontakt med en lokal tandläkare redan idag?

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram