17.02.2023

Ett vackert leende stärker din självkänsla, ditt sociala liv och din hälsa

"Le mot världen och världen ler mot dig". Så lyder ett gammalt ordspråk, och ordspråket har ofta visat sig vara sant. 

Att le ger oss nämligen många fördelar. Ett leende kan förbättra vårt sociala liv, vårt humör, vår hälsa och vårt självförtroende.

Ett leende förbättrar vår sociala kontakt

Glad och leende kvinna

När vi är tillsammans med andra är det bra att le, eftersom ett leende kan riva barriärerna mellan människor. Detta beror på att leendet signalerar vänlighet, glädje och tillit. Detta uppmanar i sin roll andra personer att interagera bättre med den personen som ler. 

Människor blir ofta attraherade av personer som ler, detta beror nämligen på ansiktsuttryck som förändras när du ler. Det beror på att ditt ansiktsuttryck ser annorlunda ut när du ler, och att du vanligtvis har mjukare och mer öppen ansiktsuttryck. Ögonen är öppna och ljusa och ögonbrynen är avslappnade. Munnen är öppen och tänderna kan vara synliga. Käkarna slappnar av och hakan lyfts upp. Ansiktet när man ler symboliserar vänlighet och öppenhet. 

Ett leende är därför mer än bara ansiktsmuskler som spänns och det är också mer än att bara visa tänderna. Det kan vara ditt leende som attraherar den trevliga killen i baren och får honom att våga hälsa på dig. Eller så gick anställningsintervjun bra eftersom ditt leende fick dig att framstå som en glad och öppen person som din framtida arbetsgivare vill ha i sitt team. 

Andra fördelar med att le mot andra människor är: 

Bättre kommunikation: Ett leende kan bidra till en varmare, mer avslappnad och välkomnande kommunikation.

Skapar bättre social kontakt: Ett leende kan främja känslan av samhörighet och bättre kontakt med andra människor, vilket kan leda till starkare sociala relationer.

På det hela taget kan ditt leende förbättra dina sociala färdigheter genom att främja förtroende, förbättra din kommunikation, öka kontakt med andra människor och förbättra ditt eget humör och ditt positivitet.

Att le förbättrar ditt humör och ger din hälsa en "boost"

Ett leende förbättrar inte bara ditt sociala liv, det har också en positiv inverkan på din fysiska och psykiska hälsa. Studier visar att du frigör endorfiner genom att le. Endorfiner är kroppens naturliga lycko- och smärtstillande medel som ger dig en känsla av välbefinnande när du ler. 

Samtidigt hjälper ditt leende att lindra smärta och stress. När vi är stressade frigör vi ett hormon som kallas kortisol. Med tiden får kortisol negativa effekter på din hälsa. Det kan bland annat öka din hjärtfrekvens och ditt blodsocker, sänka ditt immunförsvar och öka risken för depression och ångest.

Att le har en positiv effekt på kortisolnivåerna i kroppen. När du ler, även om det är ett falskt leende, kan det utlösa en frisättning av endorfiner, kroppens naturliga kemikalier för att må bra. Denna frisättning av endorfiner kan bidra till att minska kortisolnivåerna, sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen, minska känslor av stress och ångest och främja känslor av avslappning och lugn.

Ett leende kan därför ha en direkt inverkan på kortisolnivåerna i kroppen, vilket hjälper dig att minska stress och främja fysisk och psykisk hälsa.

Leendet signalerar självförtroende och stärker självkänslan

Smillende kvinna

Du ökar ditt självförtroende när du ler. Faktum är att du genom att le skickar positiva vibbar till omvärlden och utstrålar självförtroende, vilket kan leda till en mer positiv respons från andra. Genom att få positiv feedback när vi ler stärker vi vår självkänsla och därmed vårt självförtroende.

En studie från 2013 visade att personer som log oftare hade högre självförtroende och bättre självkänsla. Det beror på att du genom att le kan påverka och reglera dina känslor. Ett leende kan nämligen framkalla en fysisk reaktion i kroppen, till exempel en ökad produktion av endorfiner, vilket kan förbättra din känsla av välbefinnande, få dig att må bättre och därmed öka din självkänsla.

Sammantaget tyder dessa studier på att ett leende kan ha en positiv effekt på din självkänsla genom att öka ditt humör och självförtroende, även när du inte nödvändigtvis känner dig glad.

Ler du tillräckligt mycket? 

Alla tycker inte om le, och du kanske är en av dem. Många vuxna har sneda tänder, och även om ett leende kan ge ett bra första intryck kan sneda tänder ha motsatt effekt.  

Lyckligtvis behöver det inte stå i vägen. Även om du har sprungit runt i åratal och undvikit att le, kan du med osynlig tandreglering få dina tänder rätade på ett skonsamt sätt och utan att behöva springa runt med en tandställning av metall i munnen. 

Clear aligners är ett attraktivt alternativ för personer som vill räta ut sina sneda tänder - tack vare tekniken och det mycket diskreta utseendet. Med hjälp av den senaste digitala 3D-tekniken får du också en helt smärtfri upplevelse.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram