15.05.2023

Räta ut dina tänder som vuxen med tandställning

tandställning vuxen par

En symmetrisk tandrad och raka tänder kan bidra till ökat självförtroende och förbättrad hälsa. Den mest självklara metoden för att förändra positionen på tänder är tandreglering. Ett relativt nytt och säkert alternativ till traditionell tandställning som har ökat i popularitet är ClearCorrect – en form av tandreglering som använder väldigt tunna, genomskinliga och löstagbara aligners som ersätter de klumpiga metallställningarna.

ClearCorrect - ett efterlängtat alternativ 

Processen för tandregleringen med ClearCorrect börjar vanligtvis med ett besök hos din privata tandläkare. Läkaren kommer att undersöka din mun och bedöma om ClearCorrect är den bästa metoden för dig. Om så är fallet kommer avtryck tas av dina tänder och skickas till ClearCorrect-laboratoriet. Där kommer specialutbildade tekniker att använda datorteknik för att skapa en 3D-modell och utforma din personliga behandlingsplan.

Basen för behandlingsplanen kommer att utgöras av en serie ClearCorrect-aligners, som gradvis kommer att flytta dina tänder till en önskad position. Dessa skenor, speciellt anpassade för dina tänder, kommer att bytas ut efter några veckor beroende på rekommendationerna från din tandläkare. Varje ny aligner kommer att vara lite annorlunda så att de kan fortsätta att justera tänderna i önskad riktning.

tandställning vuxen

Aligners - en flexibel och osynlig tandreglering

En av de främsta fördelarna med ClearCorrect är att skenorna är genomskinliga. Detta gör dem mycket mindre märkbara än traditionellt fastsatta ställningar och är ett särskilt bra alternativ för dig som kanske vill undvika en metallisk blick och inte vill att personer i din omgivning ska märka tandställningen. I vuxenlivet kan denna behandling vara en fördel också med tanke på att återbesöken kan planeras långt i förväg. 

ClearCorrect-reglering kan ta mellan 6–24 månader från början till slut för att slutföra den justering som behövs för att uppnå dina önskade resultat. Som med alla andra metoder för tandreglering kan det uppstå övergående obehag under behandlingen. Detta beror på hur dina tänder reagerar när de flyttar och anpassar sig till förflyttningen i skenorna. 

Det är viktigt att följa de instruktioner som din tandläkare ger dig för den dagliga användningen av dina ClearCorrect-skenor. Till exempel är det fördelaktigt att ta av sig skenorna när du äter och att noga rengöra dina tänderna varje dag, som vanligt, enligt standardiserad basprofylax. 

ClearCorrect är sammanfattningsvis ett utmärkt alternativ för alla som vill räta ut sina tänder utan att behöva lida av obehagen och begränsningarna som traditionella fastsatta ställningar kan orsaka. Genom att välja denna behandling kan du få det perfekta leendet på ett diskret och bekvämt sätt. 

Hur smärtsamt är tandreglering?

Tandställningar kan orsaka obehag och viss smärta, särskilt i början av behandlingen och efter justeringar. Det är vanligt att ha ömhet i tänderna och tandköttet, men smärtan bör vara hanterbar och kan lindras med receptfria smärtstillande medel. De flesta människor vänjer sig vid tandreglering över tid och smärtan minskar vanligtvis när tänderna rör sig. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner och att boka regelbundna efterkontroller för att se till att behandlingen går smidigt.

Vad är skillnaden på traditionella tandställningar och ClearCorrect?

I jämförelse med traditionella fasta ställningar och andra tandregleringsalternativ har ClearCorrect en hel del fördelar: - Mindre störande än traditionella ställningar, årtänder - Mer bekväm än traditionella ställningar, årtänder - Lättare att borsta tänderna - Behandlingstiden är ofta kortare än med traditionella ställningar och årtänder - Mindre inskränkande i vad man kan äta (du kan ta bort dem för att äta) - Billigare än Invisalign

Vad menas med basprofylax?

Inom tandvården brukar man rekommendera att utföra hygienrutiner enligt regeln 2x2x2x2, som är en förkortning och står för tandborstning två gånger om dagen i två minuter varje gång, med hjälp av fluoridtandkräm. Sista tvåan står för att man inte bör äta 2 timmar efter tandborstning och äta med minst 2 timmars mellanrum. Detta är en rekommendation som sätts av tandläkare för att bibehålla en god tandhälsa och förebygga karies och tandproblem.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram