22.06.2023

Vi reder ut - hur mycket kostar en tandställning?

Behandlingen har funnits sedan antiken, men den moderna tandregleringen började utvecklas på 1800-talet med användning av metallisk apparatur. På 1900-talet infördes tandställningar av rostfritt stål och senare också keramiska material. Idag finns också den mer diskreta metoden med transparenta plastskenor. Det har vuxit fram olika sätt att hantera felställningar i bettet, men hur mycket kan priset för tandreglering variera i dagens samhälle och vad beror det på? 

Traditionell tandställning – vad kostar det och när behöver man det?

Ett vanligt alternativ för tandreglering är traditionella tandställningar som involverar att fästa små metalliska eller keramiska klossar på tändernas yta och sedan dra trådar genom klossarna som skapar ett tryck på tänderna. Dessa tandställningar kan justeras under behandlingens gång och är vanligtvis permanenta under hela behandlingsperioden vilket vanligtvis varierar från några månader till flera år beroende på hur omfattande justeringarna är.

När man blickar tillbaka är denna metod den mest använda metoden för tandreglering för både unga och äldre. Behandlingen kan kosta mellan 15 000–50 000 kronor som ofta inkluderar konsultation, undersökning, ortodontisk apparatur och material, justeringar och efterföljande besök. Traditionella tandställningar används för problem som innebär stora förändringar för tändernas position. Till exempel kan större mellanrum mellan tänderna, över- eller underbett, trångställda och sneda tänder behandlas.

tandställning mann

Aligners – Pris och användning

En annan metod för tandreglering som är populär i Sverige är aligners. Aligners är en relativt ny teknik som använder en serie av genomskinliga plåtar för att korrigera tandställnningens position. Denna metod är särskilt populär bland vuxna eftersom plåtarna nästan är osynliga och besöken för kontroll/ byte av skenorna kan planeras långt i förväg. Aligners är också avtagbara vilket gör det lätt för patienten att äta och upprätthålla en god munhygien. 

ClearCorrect och Invisalign är två populära varumärken av transparenta tandställningar eller "aligners" som används för att räta ut tänderna. Priset för ClearCorrect är vanligtvis lägre än för Invisalign men det kan variera.

Kostnaden för aligners, såsom ClearCorrect, ställs ofta utifrån felställningens komplexitet och hur lång tid det tar att slutföra behandlingen. Aligners behandlar ofta relativt lätta felställningar fast det är en effektiv behandling för många typer av bettfel. Generellt sett kostar denna behandling mellan 15 000-40 000 kronor och du kan läsa mer om vad som ingår i priset hos våra samarbetspartners här

Sammanfattningsvis varierar kostnaderna för tandreglering i Sverige beroende främst på metod, behov och behandlingsplan. Det är viktigt att välja den bästa tandregleringen för ens behov, liksom att hitta en klinik som kan utföra den på ett effektivt sätt. All About Smiles kan hjälpa dig få ett möte med en tandläkare som tillhandahåller ClearCorrect för en gratis konsultation

Går det att betala för tandställningar månadsvis?

Ja, många tandläkare och tandvårdsföretag erbjuder betalningsplaner där du kan betala för tandställningar månadsvis istället för att betala hela beloppet på en gång. Det är vanligt att man betalar en månatlig summa under hela behandlingstiden, som kan vara flera månader-år. Det kan vara en fördelaktig lösning för personer som inte har möjlighet att betala hela beloppet på en gång och som behöver en tandställning för att korrigera tandproblem.

Hur effektivt är aligners?

Hur mycket en tand kan flyttas med aligners beror på en rad faktorer, inklusive komplexiteten hos ditt tandproblem och varaktigheten av behandlingen. Aligners har kunnat flytta tänder mellan 0,2 och 0,3 millimeter per vecka. Det betyder att en tand kan flyttas ca 2 millimeter på åtta veckor och 20–30 millimeter på ett år. Boka en konsultation med en tandläkare eller ortodontist för att bestämma om aligners är rätt behandling för dig och hur mycket tandjustering du kan förvänta dig.

Vad ingår ofta i kostnaden för tandreglering?

1. Konsultation och undersökning: Detta är vanligtvis det första besöket till tandläkaren för att utvärdera behovet av tandställning och planera behandlingen. 2. Tandställning: Kostnaden för själva tandställningen, oavsett om det är en traditionell metallställning, keramisk ställning eller osynlig tandställning. 3. Justeringar och besök: Detta inkluderar kostnader för att besöka tandläkaren för justeringar av tandställningen och uppföljande besök under hela behandlingsperioden.

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram