30.09.2021

Så Regleras Framtänderna

Felväxta och sneda framtänder kan ha en enorm effekt på självkänslan, och de kan dessutom vara dåliga för din munhälsa, vilket kan leda till komplikationer som tandlossning och tandköttssjukdom.

Det spelar ingen roll om du bara har en sned tand eller många – att få tandreglering förbättrar inte bara ditt leende (utan även din munhälsa!).

Vissa fall kräver sneda tänder bara en enkel justering, och med så många kosmetiska tandbehandlingar som finns idag, finns det verkligen ingen ursäkt för att inte söka behandling.

Från genomskinliga skenor till traditionell metalltandställning, den här artikeln ger dig all information du behöver för att kunna ta valet att få ett perfekt leende på bara några månader.

Fördelar med tandreglering

Det handlar i själva verket inte bara om att raka tänder är snyggare – utan även om att raka tänder är bättre för din totala munhälsa. Sneda och felväxta tänder kan leda till en mängd hälsorelaterade problem om de inte behandlas under en längre tid, det handlar om tandröta, hål och tandköttssjukdomar och tandlossning.

Tänder som sitter för trångt är i synnerhet svåra att rengöra ordentligt och kan därför hysa otäcka bakterier när mat har fastnat. Detta kan i sin tur leda till dålig andedräkt och periodontal sjukdom – en infektion som skadar vävnaden som håller tänderna på plats.

I vissa fall kan denna typ av infektion ta sig in i ditt blodomlopp via dina blodkärl, vilket gör att du riskerar att få saker som hjärtsjukdomar, stroke och artärskador. Med denna information åtanke kanske du kommer överväga om du ska hoppa över tandborstningen innan du lägger dig eller inte!

Du får färre problem med käkarna

Personer med sneda tänder har ofta ett felriktat bett, vilket inte bara anstränger tänderna utan också belastar käkarnas leder. Det konstanta trycket på dessa muskler och leder kan leda till kronisk käksmärta, öronvärk och huvudvärk, tinnitus och till och med yrsel. Många människor som har kämpat med dessa smärtor i flera år tycker att de försvinner efter att ha genomgått sin tandregleringsbehandling.

Dina tänder håller längre

Ingen gillar tanken på åldrande, men hur många anser egentligen tandvård som en del av deras anti-aging-rutin? Det säger sig självt att raka tänder är lättare att rengöra, och rena tänder är mindre mottagliga för slitage, tandröta och skador. Kort sagt, om du vill hålla dina tänder i schack, bör du investera i ett rakare leende idag.

Vilka alternativ finns det för att få raka tänder?

En sak är säker – om du vill ha rakare tänder behöver du tandställning. Som tur är finns det en rad olika kosmetiska tandvårdsalternativ att välja mellan, som både passar din budget och dina önskemål. Här är alla olika typer av tandställningar som rätar ut dina framtänder:

Genomskinliga skenor

Genomskinliga skenor erbjuder en attraktiv lösning för människor som vill få ett perfekt, rakt leende – utan att behöva bära en traditionell metalltandställning. Genomskinliga skenor reglerar försiktigt tänderna under några månader tills de är helt raka. Eftersom de är så bekväma och diskreta är de en mycket populär lösning för både vuxna och barn.

Genomskinliga skenor ska vanligtvis bara tas ut när du äter, och du byter ut din skena var 2-3:e vecka, i takt med att dina tänder gradvis regleras. Du kan prata med någon av våra certifierade tandläkare och ortodontister för att få information om genomskinliga skenor är rätt alternativ för dig.

Lingualtandställning

Lingualtandställning är en fast metalltandställning som limmas fast på baksidan av dina tänder. De är också ett mycket populärt alternativ för dem som föredrar diskret tandreglering.

Eftersom metoden varken kräver trådar eller fästen är det också ett mycket bekvämare alternativ än traditionell metalltandställning. I allmänhet används lingualtandställning för att reglera de främre tänderna i munnen som syns när du ler – vilket gör behandlingen idealisk för att räta ut sneda framtänder.

Traditionell tandställning

I allmänhet känd som "räls". Traditionell tandställning fästs på framsidan av dina tänder med hjälp av fästen och trådar, trådarna hålls på plats av gummiband.

Under behandlingens gång kommer din tandläkare att dra åt och justera trycket steg-för-steg tills dina tänder är helt raka. Nackdelen med traditionell metalltandställning är det hårda utseendet och obehaget som kan orsakas av friktion mellan fästena och metalltråden.

Damontandställning

Liksom traditionell tandställning är Damontandställning utformad för att lindra friktionen mellan fästena och tråden, vilket gör dem mer bekväma för bäraren. Detta uppnås genom att använda en glidmekanism, i stället för traditionellt gummi.

Damontandställning är också något mer diskret än traditionell tandställning och har dessutom visat sig vara mer hygienisk, eftersom de är mindre benägna att ta emot plack och bakterier.

Kan jag få raka framtänder utan tandställning?

Även om tandställning i allmänhet är den rekommenderade ortodontiska behandlingen för sneda tänder, finns det några alternativ för att få ett rakt leende.

Kirurgi

I vissa fall kan det vara oral kirurg vara en möjlighet för att få raka tänder.

Ortognatisk kirurgi innebär att käkens position flyttas och anpassas till dina tänder.

Kostnaden för denna typ av operation kan vara mycket hög, och tandläkare rekommenderar normalt inte denna behandling, om inte tänderna och käken skapar omfattande problem i ditt dagliga liv.

Kosmetisk tandvård

Vissa människor föredrar att välja kosmetiska behandlingar som fasader eller bonding, men dessa alternativ löser bara den estetiska faktorn och förbättrar inte din munhälsa.

Fasader och bonding används vanligtvis för att åtgärda tänder som är spruckna, har stora gluggar eller som inte passar tandraden.

All About Smiles rekommenderar alltid att du konsulterar din ortodontist eller tandläkare innan du väljer kosmetisk tandvård framför tandställning.

De bästa sätten att räta ut en eller två sneda tänder

För många personer kan det kännas lite väl extremt att få en hel permanent tandställning bara för att åtgärda en felväxt tand.

Av denna anledning föredrar många personer genomskinliga skenor, till exempel ClearCorrect, som under några veckor eller månader rätar ut tanden. Med den metoden kan tänderna regleras på ett diskret sätt och samtidigt får man flexibiliteten i form av en avtagbar tandställning.

Så där har du all information! Det var alla metoder som finns för att få ett perfekt leende.

På All About Smiles tycker vi att alla förtjänar ett hälsosamt leende som de kan må bra av. Varför inte boka tid hos någon av våra certifierade ortodontister eller tandläkare och ta reda på vilket behandlingsalternativ som är bäst för dig?

Är All About Smiles för dig?
Få en kostnadsfri förstudie genom att boka en tid här
Fungerar detta för mig?

Sundare leenden för lyckligare liv!

M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 858 098 098
Contact
M: hej@allaboutsmiles.se
T: +46 77 588 89 68
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram